Hirdetés

Pár nappal a kolontári katasztrófa egy éves évfordulója előtt 20 Greenpeace aktivista egy óriás „STOP” feliratot rakott ki az almásfüzitői vörösiszap-tározóra. A nemzetközi környezetvédő szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a Duna árterén megkérdőjelezhető műszaki és technikai feltételek mellett, a zöldszervezet álláspontja szerint, gyakorlatilag veszélyes hulladék lerakása folyik. A Greenpeace az almásfüzitői vörösiszap-tározó azonnali felülvizsgálatát követeli.

A Greenpeace szerint a lerakásra külön engedélyre volna szükség. A tevékenység veszélyeztetheti a folyót és a térség vízbázisára is kockázatot jelenthet, ennek ellenére rendelkezik hatósági engedélyekkel. A Greenpeace a toxikus veszélyes hulladék szállításának azonnali leállítását követelve Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult.

A mai látványos akción hét ország 20 aktivistája vett részt: érkeztek Ausztriából, Hollandiából, Lengyelországból, Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és Új-Zélandról. Az aktivisták egy 73-szor 213 méteres „STOP” feliratot feszítettek ki az iszapra.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „A Tatai Környezetvédelmi Zrt. az almásfüzitői VII-es vörösiszap-tározóba az engedélyek alapján évente 132.000 tonna veszélyes hulladékot és 280.000 tonna nem veszélyes hulladékot rakhat le, azok komposztálása után. Mérget raknak méregre: ettől szerintünk egyre kockázatosabb lesz a terület. Ráadásul a rendelkezésre álló információk szerint a gátak anyaga és stabilitása is kétséges, a tározók szigetelése a cég környezetvédelmi igazgatójának korábbi nyilatkozatai szerint hiányzik. A térség csapadékviszonyai alapján és a csurgalékvíz elvezető rendszer feltételezhető hiányában a tározókból jelentős mennyiségű toxikus anyagokat tartalmazó folyadék szivárog a talajvízbe, a Dunába.”

Greenpeace almásfüzitői demonstráció kép: Somogyi-Tóth PéterGreenpeace almásfüzitői demonstráció kép: Somogyi-Tóth Péter

A zöldszervezet szerint nem megfelelő kritériumok alapján folyik a területen a talajvíz szennyezettség vizsgálata. Abszurd hiányosság például, hogy a szóban forgó vörösiszap-tározó Duna felőli oldalán egyetlen mintavételi kút sincs. Egy katasztrófa esetén sokmilliárdos költséget jelenthet az adófizetőknek a kármentesítés, melynek valós költségeit eddig sem a nagybányai ciánkatasztrófa, sem a kolontári vörösiszap katasztrófa esetén sem tudta a szennyező megfizetni.

Tömöri Balázs hozzátette: „A tározókban számos olyan anyag található, ami egészségünket veszélyeztetheti. A hatósági mérések rákkeltő arzén és mérgező fluorid szennyezettséget mutattak, és félő, hogy sok más szennyező is eljutott a talajvízbe, a Dunába.

Elég a méregkeverésből!

A bemutatott aggodalmak miatt a Greenpeace dr. Fülöp Sándorhoz, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosához fordult, hogy vizsgálja ki környezetvédő szervezet által ismertetett feltételezett szabálytalanságokat és járjon utána, hogy komposztálás vagy pedig szabálytalan veszélyes hulladék lerakás folyik-e Almásfüzitőn. A Greenpeace a veszélyes hulladékok ideszállításának azonnali beszüntetését és az engedélyek sürgős felülvizsgálatát követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől, aki a kolontári katasztrófánál személyesen is szembesült egy vörösiszap-tározó által okozott katasztrófa hatásaival.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás