Hirdetés

A Győri Városi Ügyészséghez fordult a Greenpeace, hogy az Ügyészség indítson pert az almásfüzitői vörösiszap-tározón tevékenykedő Tatai Zrt.-vel szemben. A feljelentés célja, hogy leállítsák a szabálytalan, és a környezetet, az emberi egészséget veszélyeztető tevékenységet. Akkreditált laborral vetetett mintát a Duna menti talajvízből a Tatai Környezetvédelmi Zrt.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. a Duna mellett található almásfüzitői tározóba a működési engedélye alapján évi 132.000 tonna veszélyes hulladékot és 280.000 tonna nem veszélyes hulladékot szállíthat. A cég 233 féle nem veszélyes és 166 féle veszélyes hulladék keverékét rakhatja le a nyilvánvalóan szivárgó létesítménybe. Az engedély ezt komposztálással történő biológiai átalakítási tevékenységnek nevezi.

A Greenpeace jogász szakértői szerint az engedély szabálytalanságoktól hemzseg. Az engedélyezett tevékenység valójában sokféle összetételű szerves és szervetlen, veszélyes és nem veszélyes hulladék keverése és lerakása. Márpedig a veszélyes hulladékokról szóló kormányrendelet kimondja, hogy: „Tilos a veszélyes hulladékot más veszélyes hulladékkal, nem veszélyes hulladékkal, vagy bármilyen más anyaggal keverni, ha e tevékenység kizárólag a szennyező összetevők hígítására irányul.” [98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről]

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője hangsúlyozta: „A porzó tározó lefedése fontos cél, ugyanakkor azt veszélytelen anyagokkal jóval gyorsabban be lehetett volna és be is lehet fejezni. A Greenpeace szerint a Tatai Zrt. által az almásfüzitői vörösiszap-tározó felszínén végzett tevékenység veszélyezteti a környezetet. Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség is elismeri, hogy a tározók környékén a talajvíz erősen szennyezett, és hogy ezt a szennyezést a vörösiszap-tározók okozzák. Nyilvánvaló, hogy hosszú távon a tározóra lerakott toxikus anyagok is a talajvízbe, esetleg a Dunába jutnak. A Greenpeace szerint nem csak a tevékenység betiltása, hanem a kártérítés előírása is szükséges.”
Greenpeace sajtóközlemény
 


2011. december 8-án akkreditált laborral vetetett vízmintát Almásfüzitőnél a rendkívül alacsony vízállású Duna menti talajvízből a Tatai Környezetvédelmi Zrt. A cég azért kezdeményezte az önkéntes mintavételt, mert az egykori Almásfüzitői Timföldgyár működési területe mellett a folyómeder sekély vizes részeinél a napokban néhány helyen barna színű elszíneződést találtak. Az egykori timföldgyár évtizedekig szennyezte a környék talajvizét, a terület jelenlegi tulajdonosának tevékenysége következtében a szennyezettségi értékek mára radikálisan csökkentek, nem egy esetben az egykori szint felére. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. szakértőinek álláspontja szerint a talajvíz kisebb, barnás elszíneződésének az az oka, hogy a szennyezett talajvíz kioldotta a meder talajában lévő humuszos anyagot. Ezek a lebomló szerves anyagok színezték el néhány helyen, kisebb foltokban a talajvizet. Ilyen jelenség a Duna más szakaszainál is megfigyelhető sekély vízállásnál, amikor a pangó talajvíz megjelenik.

A cég tájékoztatása szerint 2003-ban Almásfüzitőnél már tapasztaltak hasonló esetet. Akkor a környezetvédelmi felügyelőség vizsgálata megállapította, hogy a szennyezett talajvíz a folyómeder talajából ártalmatlan humuszt oldott ki és az színezte el kisebb foltokban a sekély vizet. A jelenség akkor tapasztalható, amikor a Duna vízállása rendkívül alacsony, és a part menti szennyezett talajvíz a folyó irányába tud elmozdulni. A humuszban lévő szerves anyagok bomlása hasonló ahhoz, amikor állóvízbe hullott falevelek kezdenek el lebomlani. A folyamat az egészségre, a folyó élővilágára nem veszélyes.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. hasonlóan 2003-hoz, most is óvatosságból és elővigyázatosságból vizsgáltatja meg akkreditált laboratóriummal a talajvizet. A cég a tegnap vett vízminta vizsgálati eredményeit a laborvizsgálat befejeződése után közzéteszi.

Tatai Környezetvédelmi Zrt. sajtóközlemény

Kapcsolódó anyagok:

Sokkal olcsóbb az almásfüzitői félmegoldás

Nyakig a komposztban

Le Monde az almásfüzitői vörösiszap-tározóról

Újabb szakértők állítják az almásfüzitői tározó veszélyességét

Toxikus hulladék a zöldfelügyelőségen

Veszélyes hulladékok lerakása, és nem hasznosítása folyik Almásfüzitőn

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. szerint tévedett a Greenpeace Almásfüzitőn

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás