Hirdetés
greenfo/MTI

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a kormány “bedöntötte” a teljes hulladék-közszolgáltatást, de nem épített fel helyette új rendszert. Szilágyi László független képviselő arra szólította fel a kabinetet, hogy tegyen rendet a közszolgáltatások piacán. Olcsóbb és nonprofit alapú lesz a szemétszállítás – közölte válaszában a Fidesz-frakció.

A PM politikusa szerint a ciklus utolsó parlamenti napján a kormány olyan törvényt "nyomott át", amely alapján katasztrófahelyzetben vagy járványveszély esetén kényszerszolgáltatót lehet kijelölni. Szilágyi László közölte: a kabinet korábban azt szerette volna, hogy csak önkormányzati többségű szolgáltatók foglalkozhassanak a hulladékgazdálkodással. Szavai szerint miközben a kormány ezt nagyjából elérte, addig "fúrta-faragta" a hulladékgazdálkodási szabályokat és annyi árfelhajtó tényezőt léptetett be a rendszerbe, hogy úgy tűnik, egyetlen cég sem akar közszolgáltató lenni.
Felszólította a kabinetet, hogy azonnal tegyen rendet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatások piacán, legalább a régi állapotokat állítsa vissza, és engedje oda azokat a cégeket, amelyeknek megvannak az eszközeik és a szükséges szakértelmük. A PM szerint a rezsicsökkentési próbálkozások sikertelenek lesznek. A szervezet ehelyett inkább arányos és differenciált hulladékdíj bevezetését javasolja – közölte.
Az Országgyűlés július 5-én, a ciklus utolsó napján döntött arról, hogy lesz úgynevezett ideiglenes, illetve szükségellátás a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban. Pintér Sándor belügyminiszter sürgős eljárásban megtárgyalt, majd elfogadott javaslata azt orvosolta, hogy nem volt arra az esetre szabályozás, ha egy településen a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás átmenetileg szünetel.
Az elfogadott szabályozás értelmében ilyen esetben az illetékes állami szerv a szolgáltatás ideiglenes ellátására kijelöl egy szolgáltatót a hulladékgazdálkodási engedéllyel, illetve hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkezők közül. Szükségellátást pedig akkor kell alkalmazni, ha a közszolgáltatás szünetelése miatt felhalmozódott hulladék egészségügyi kockázatot jelent.
Nehogymá’ bárki akadékoskodjon, amikor végre megtalálták a kedvenc (kényszer)szolgáltatójukat! Erősen mutyiszagú ez már megint! -nyilatkozta korábban a képviselő.

Fidesz: olcsóbb lesz a szemétszállítás

A Fidesz-frakció közleményében Szilágyi László szavait úgy kommentálta, a rezsicsökkentés elleni heves harcban "a Bajnai Gordon által dróton rángatott" PM valótlanságokat terjeszt. A kormánypárti képviselőcsoport közölte: július 1-jétől a rezsicsökkentési programban újabb hat szolgáltatás, köztük a szemétszállítás ára csökkent. Így már csak a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók.
A Fidesz-kormány célja, hogy olcsóbb, átláthatóbb és országszerte egységes legyen a szemétszállítás díja, ezáltal csökkenjen a lakosság kiszolgáltatottsága, hiszen eddig óriási eltérések és aránytalanságok voltak az ország különböző pontjain az árakban – írták, hozzátéve azt is, hogy a szolgáltatók gyakran visszaéltek erőfölényükkel. Emlékeztettek arra, hogy 2014-től kizárólag nonprofit gazdasági társaság végezheti majd a szemétszállítást, és ennek díja teljes egészében arányos kell, hogy legyen az elvégzett munkával és az elvitt szemét mennyiségével. Azokon a településeken, ahol a szolgáltató nem vállalja nonprofit alapon a szemétszállítást, az állam gondoskodik a szolgáltatás zavartalanságáról, hatósági eljárás keretében közérdekű szolgáltatót jelöl ki a hulladékgazdálkodási engedéllyel, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási engedéllyel rendelkezők közül – tájékoztatott a Fidesz. (MTI)

Teljes káoszt teremtett a hulladékkezelési szektorban a Fidesz-kormány csak azért, hogy újraoszthassa az évi 200-300 milliárdos szemétszállítási piacot, s ezzel is a klientúráját gazdagítsa – nyilatkozta a népszavának Török Zsolt. Az MSZP szóvivője szerint számos kistelepülésen szemétszállítási gondok jelentkeznek a magánvállalkozók elűzése és az erőszakos államosítások miatt. Már most több cég kénytelen volt csődöt jelenteni, az e-útdíj bevezetése pedig jelentősen megnöveli a szemétszállítási cégek kiadásait, így a talpon maradó vállalkozások is veszteségesek lesznek. Részletek:  Szemétből gyarapszik a fideszes klientúra

Lásd még:  Az állam a multikat minősítési rendszerrel szűrné ki

Kapcsolódó anyagok:

Hulladékgazdálkodási simicskásítás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás