Zerge rekord a Tátrában

greenfo/MTI

2013. november 2. 7:31

Zerge rekord a Tátrában

Rekordszámú, 1186 zergét számoltak össze a Tátrában az aktuális őszi állományfelmérésen - derült ki a Tátra Nemzeti Park (TANAP) erdeit felügyelő állami ügynökség (SLTANAP) közleményéből.

A Tátra szlovákiai és lengyelországi oldalán élő zergepopuláció összeszámolása azt mutatta, hogy az állomány 90 egyeddel gyarapodott az egy évvel korábbihoz képest, és az eddigi legmagasabb létszámot érte el az állományfelmérések csaknem hat évtizedes története során.

A zergeállomány nagyobb hányada a Tátra szlovákiai részén él, ott 872 példányt számoltak össze ezen az őszön, míg lengyel területen 314-et, és a teljes állományból 170 volt a gida. A tátrai zergeállomány jelentős része a Bélai-havasokban (Belianske Tatry) él, itt fordulnak elő a legnagyobb létszámú zergecsordák is.

"A rendkívül hosszú és kemény télnek nem volt különösebb kihatása az állományra" - tudatta Jozef Hybler, a SLTANAP zoológusa. A jelenlegi rekordlétszámot leszámítva a Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legmagasabb, akkor mintegy 900-950 példánya élt itt ennek a második világháború éveiben csaknem kipusztított fajnak. Az állomány a rendszerváltozást követő években ismét jelentősen csökkent, a kilencvenes évek végére alig két-háromszáz példányt tett ki.

A zergék száma a Tátra szlovákiai területén az új évezredben kezdett ismét nőni, stabilnak mondható, és az utóbbi két-három évben tovább gyarapodik. Ez szakértők szerint főként az állatok téli etetésének, részben pedig néhány más, az állatok védelmét célzó intézkedésnek köszönhető. A Tátrában évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak zergeszámlálást.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés