A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kihalás veszélyezteti a kínai tokhalat, mert a kínai kutatók nem látják, hogy a vadon élő példányok természetes úton szaporodnának. Pedig az emberi tevékenység és a folyók szennyeződése miatt a már meglévő példányok száma is minimális. A vadon élő maláj tigrisek száma 2008-ról 2013-ra a becslések szerint 500 egyedről 250-re csökkent.

A haltudományi akadémia szakértői szerint 32 éve, amióta a kínai tokhalak populációjának alakulását nyomon követik, ez az első alkalom, hogy nincs jele az utódlásnak.  A szakértők a közép-kínai Hupej tartomány Jicsang városánál lévő Kecsou-gáttól a Jangce folyó alsó folyását vizsgálták tavaly hónapokon át. A tengerben élő vad tokhalak általában november közepe-vége felé érik el a folyó bizonyos szakaszát, és rakják le az ikráikat. Vej Csi-vej, a kutatás vezetője szerint tavaly év végén egyetlen lerakott ikrát sem találtak, és idén elmaradt az ivadékok szokásos augusztusi vándorlása a tenger felé.

Az 1980-as években a kínai tokhal állománya még több ezres volt – mára nagyjából 100 példány maradt. Ha nem hoznak sürgős intézkedéseket a vadvízi tokhal védelmére, ennyi se lesz. Pedig a kínai tokról feltételezik, hogy a dinoszauruszokkal egyidős, és már több mint 140 millió éve is megélt a kínai vizekben.  A vízi pandaként is emlegetett tokhal hivatalosan a kihalás fenyegette kategóriában van, és elvileg állami védettséget élvez. Szakértők szerint a szennyezettség mellett a kínai tokra rosszul hat a megnövekedett hajóforgalom zaja is, illetve a hajók propellerei is sok állattal végeznek.

tigris afrodiziákum Wil Luiijf WWF

Kihalás szélén a a maláj tigris

A vadon élő maláj tigrisek száma 2008-ról 2013-ra a becslések szerint 500 egyedről 250-re csökkent – közölte Kuala Lumpurban a maláj természetvédelmi hatóság és a Mycal állatvédelmi szervezet. A legnagyobb fenyegetést az illegális vadászat mellett az jelenti, hogy Malajzia és Thaiföld trópusi esőerdeiben rohamosan csökken a ragadozók életterülete. Ennek az az oka, hogy útépítés miatt sok erdőt pusztítanak el, valamint sok erdős területet alakítanak át mezőgazdasági termelésre alkalmas területté. Még 2008-ban fogadtak el Malajziában egy akciótervet, ami alapján ezerre akarták növelni a tigrisek számát, a számok alapján viszont erősen kétséges, hogy ez tartani tudják majd.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás