Ferenc pápa környezetvédelmi enciklikája

greenfo/MTI

2015. június 10. 21:26

Ferenc pápa környezetvédelmi enciklikája

A Szent Ferenc által írt Naphimnusz legismertebb verssoráról kapta címét Ferenc pápa második enciklikája, amelynek témája a teremtett világ védelme - közölte ma a Vatikán. Ferenc pápa enciklikáját június 18-án mutatják be a Vatikánban. Az olasz nyelvű szöveggel egy időben közlik a francia, angol, német, spanyol és portugál fordítást.

A bemutatón jelen lesz a szintén a környezetvédelem mellett elkötelezett I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka küldötte, valamint John Schellnhuber, a Potsdamban működő Éghajlati Hatáskutató Intézet (Pik) igazgatója is. Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza a megfogalmazása szerint "fék nélkül kizsákmányolt" környezet védelmét. Az enciklika megelőzi az év végén Párizsban esedékes ENSZ éghajlatváltozási keretegyezmény konferenciát.

A "zöld" enciklika a későlatin Laudato si' (Áldott légy!) címet kapta. Az enciklika alcíme: a közös otthon gondozása.
A Laudato si' Szent Ferenc Naphimnuszának (Laudatio Creaturarum) egyik verssora. Az 1226 előtti években írt himnusz a Nap, a Hold, a Föld, a Tűz, a Víz és az egész teremtés dicsőítő éneke.

Ferenc pápa Az evangélium öröme (Evangelii gaudium) kezdetű apostoli buzdítása 2013 novemberében az egyház hivatásáról szólt. Pápává választása után két hónappal, 2013 júniusában, Ferenc pápa és elődje XVI. Benedek közös enciklikát jelentetett meg A hit fénye (Lumen fidei) címmel. 
Kapcsolódó anyagok Pápai enciklika a környezetvédelemről
Védeni a földet, nemesíteni az emberiséget

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés