A rovat kizárólagos támogatója

Terepbejárással egybekötött sajtóbejáráson mutatták be a Körös-szögi Kistérség Hulladékgazdálkodási Rendszer továbbfejlesztésének eredményeit. A kistérség települései (Szarvas, Gyomaendrőd, Kondoros, Kardos, Csabacsűd) jelentős erőfeszítéseket tettek hulladékgazdálkodási közszolgáltatói kötelezettségeik teljesítése érdekében. De van még bőven mit tenni.

Közös beruházásban megvalósították a Gyomaendrődi hulladéklerakó telepet, mely megfelelő aljzatszigeteléssel rendelkezik. A települési szilárdhulladék lerakással történő ártalmatlanítási feltételei így adottak. A településeken megkezdődött a hulladékok egy részének szelektív gyűjtése Szarvason és Gyomaendrődön. A települési szilárdhulladék közel 2%-át gyűjtik szelektíven. Ha ide számítjuk a parkokból, utak mentéről, közterületekről begyűjtött zöld hulladék mennyiségét is, akkor a szelektív gyűjtési aránya a referencia évben eléri a 12,5%-ot.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv célkitűzéseinek teljesítéséhez, azonban további fejlesztések szükségesek. A társult települések több mint 40 ezer lakosa és azok intézményei mintegy 12 ezer tonna hulladékot termelnek évente. A korábbi hulladékgazdálkodási közszolgáltatók a korábbi KEOP pályázat útján korszerűsíteni tudták a meglévő elavult eszközparkjukat, valamint fejleszteni tudták a szelektív hulladékgyűjtés rendszerét. A gyomaendrődi hulladéklerakó udvar mellett a projekt megvalósítása során Szarvason és Kondoroson is lesz hulladéklerakó udvar. Így a lakosságnak újra lehetősége lesz, az otthonától elérhető távolságra elszállítani a kommunális jellegű hulladékait. Ezáltal csökken az illegális hulladéklerakások mennyisége.

Nagy gondot okozt a kertes családi házaknál keletkező zöldhulladékok elhelyezése, erre megoldást jelenthet a házi komposztálás. Ennek elősegítése céljából a térség 2400 db egyszerű házi komposztálót és 100 db műanyag háztartási komposztáló edényt szerez be. Valamint két mobil aprító segítségével Kondoroson és Szarvason, így az egész kistérségben lehetőség nyílik, a nagyobb kertekben összegyűlt gally, nyesedék, helyben történő aprítására, ezzel a nyesedéket komposztálásra alkalmas fizikai állapotba hozva.

Hulladéklesen a Körös-szögben Hulladéklesen a Körös-szögben
A képre kattintva galéria nyílik.

A 400-500 négyszögölnél kisebb de erőteljesen parkosított ingatlanoknál, már előfordul, hogy a keletkező biohulladék mennyisége több mint a kert komposztfelvevő képessége. Ezért három kisvárosban (Gyomaendrőd, Kondoros, Szarvas) gyakorlatilag minden kertes családi háznál biokuka lesz kihelyezve 5086 db. A biokukák révén begyűjthető az egyéb hulladékoktól elkülönítetten a lakó ingatlanokon keletkező biohulladék. Ezt kiegészítve a városok közterületeiről begyűjtésre kerülő biohulladékkal egy-egy városi komposztáló telepen kezelik. A helyben történő komposztálás előnye, hogy kicsi a laza térfogatú biohulladék szállítási távolsága és ezzel szállítási költsége is. A kész komposzt helyben marad, így annak felhasználása keletkezési helyén, a városi közterületeken, illetve lakóingatlanokon hasznosítható. Ez a tevékenység nagyban elősegíti a lakosság és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók együttműködését. Az így gyűjtött biohulladék túlnyomó többségében tiszta, szennyező anyagoktól mentes és minőségi komposzt előállítására alkalmas. Tavaszi virágültetési akcióval kiegészítve a saját komposzt felhasználása jelentős szemléletformáló tényező.

RÉSZLETEK:  Körös-szögi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése (word 1,7 MB)

A kistérségben a csomagolóanyagok szelektív gyűjtése már korábban megkezdődött. Az gyűjtőszigetek száma 43 db-ra emelkedik, így átlagosan 1000 lakosra jut egy gyűjtősziget. A városokban működő intézményektől, áruházaktól, ipari vállalatoktól közvetlenül szállítják el a szelektíven előválogatott hulladékot.
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatokat ellátó gazdasági társaságok: KOMÉP Városgazdálkodási Kft., Települési Szolgáltató Intézmény, GYOMAKÖZSZOLG Kommunális Nonprofit Közszolgáltató Kft.
A Körös-szögi szelektív hulladékgyűjtést bemutató oldal >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás