Hirdetés

Egy amerikai környezetvédelmi civil szervezet bizonyítékai alapján bebizonyosodott, hogy az osztrák Holzindustrie Schweighofer vállalat Románia erdeiben súlyosan jogsértő tevékenységet folytat: hosszú ideje illegálisan kitermelt fát dolgoz fel üzemeiben. A WWF teljeskörű kivizsgálást sürget, és az EUTR egyezmény folyamatos megsértése miatt panaszt tett a hatóságoknál.

Az Environmental Investigation Agency (EIA) elnevezésű amerikai környezetvédelmi ügynökség nemrég megjelent jelentésben leplezte le az osztrák Holzindustrie Schweighofer vállalat Romániában végzett törvénysértő üzleti tevékenységét. A dokumentum részletesen bemutatja, a Schweighofer miként dolgoz fel nagy mennyiségű, Románia erdeiből származó, törvényellenesen kitermelt fát, melyet aztán félkész fatermékekként és biomasszaként Unió-szerte értékesít. Az EIA rejtett kamerás felvételei azt is rögzítik, ahogy a társaság képviselői törvényellenesen kitermelt fát vásároltak fel; egy másik felvételen két magas beosztású képviselő az ügyletért kenőpénzt is felajánl.

A WWF Ausztria panaszt tett a bécsi székhelyű Szövetségi Erdészeti Hivatalnál az Európai Fakereskedelmi Egyezmény (European Timber Regulation – EUTR) megsértése miatt, és teljeskörű kivizsgálást kér a vállalatot terhelő állítások ügyében."A Schweighofer az egyik legnagyobb faipari társaság Európában, és szégyenszemre az egyetlen olyan óriásvállalat, amelyik törvényellenes fakitermelést végez Romániában" – mondta Alexander von Bismarck, az EIA igazgatója.

Az EIA kétéves nyomozói munkájából született jelentés először írja le részletekbe menően azt a pusztítást, amelyet a Schweighofer romániai fűrésztelepeibe érkező nagy mennyiségű törvénytelen fakitermelés okoz. Az EIA az illegális fakitermelés számos fajtájába tartozó esetek dokumentálásával kimutatta: a szállítmányok szinte valamennyi esetben a Schweighofer fűrésztelepeibe érkeztek vagy éppen oda tartottak. Gabriel Paun, a munkában részt vevő AGENT GREEN szervezet igazgatója rámutatott: "a szervezett bűnözői hálózatok lehetővé teszik, hogy illegális fa kerüljön Romániából az európai és nemzetközi piacokra. Az uniós és nemzeti szabályozás mindmáig nem tudta megakadályozni a törvényellenes tevékenységeket.

Nem kevesebb, mint Európa utolsó érintetlen erdősége a tét!

Európa azon őserdeinek kétharmada, amely otthont ad a legnagyobb egyedszámú vadon élő barnamedve, szürke farkas és hiúz populációknak." Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója szerint a helyzet – a természetvédelmi károk mellett – óriási gazdasági veszteséget okoz Romániának. "Sajnálatos módon a piacot jelenleg olyan nagyvállalatok uralják, amelyek a jogszabályok hiányosságaiból húznak hasznot. Ezek olyan gazdasági modellt hoztak létre, amely csak a haszon maximalizálására törekszik, figyelmen kívül hagyva az erdei ökoszisztémák fenntarthatóságát" – hangsúlyozta.

A Schweighofer az árak felverésével és a faanyag tömeges felvásárlásával komoly károkat okozott a román bútoriparnak is. A volt román környezetvédelmi miniszter, Doina Pana szerint ez az eljárás a román gazdaságnak 50.000 munkahelyébe került. A vállalat egy szövevényes céghálózaton keresztül viszi ki a román üzleti tevékenységeiből származó nyereségét az országból. A céghálózata élén egy Ausztriában bejegyzett magánalapítvány, a "Schweighofer Privatstiftung" áll, amelyen keresztül a társaság jelentős adókedvezményben részesül. A WWF folyamatosan azon fáradozik, hogy megmentse az utolsó megmaradt őserdőket a Kárpátokban. "A WWF Ausztria teljes körű kivizsgálást kért a jelentésben felmerülő állítások kapcsán. Ha ez nem történik meg, akkor az utolsó kelet-európai őserdőket is falabdacsokká alakítják, és égő kályhák martalékai lesznek, a multinacionális vállalatok hasznát gyarapítva" – figyelmeztet az osztrák szervezet ügyvezető igazgatója, Andrea Johanides.

Rönkök az üzem udvarán 2015. április 29-én. Fotó: Toró Attila
Rönkök a Schweighofer rétyi üzemének udvarán 2015. április 29-én. Fotó: Toró Attila

Kislexikon

EUTR Az egyezmény 2013-ban lépett érvénybe, és megtiltja a törvénytelenül kitermelt faanyag és törvényellenesen előállított fatermékek uniós piacra hozatalát. A WWF egy tanulmánya rávilágít, hogy ezt a jogszabályt sajnálatos módon nem megfelelően ültették át Unió-szerte a nemzeti jogszabályokba, illetve még mindig tartalmaz kiskapukat és kivételeket. Büntetései ezen felül túl enyhék ahhoz, hogy elrettentő példaként szolgáljanak – mindez látszik a jelenlegi példán is.

Schweighofer – nagy múlt és korrupció között. A Schweighofer faipari társaság 400 éves múltra tekint vissza Ausztriában. Osztrák fűrésztelepeit a Stora Enso társaságnak adta el a ’90-es évek végén, majd 2002-től Romániában kezdett el működni, ahol a társaság jelenleg három fűrészteleppel és két gyárral rendelkezik. Fő export termékeik a fűrészáru és a biomassza, valamint egyéb félkész termékek. Az Unión belül a Schweighofer exportjának 60 százalékát biomassza, fűrészpor-labdacsok, brikettek és faforgács teszi ki. 13 év alatt a társaság Európa egyik legnagyobb fafeldolgozójává vált, évi 465 millió eurós forgalommal.

Katasztrofális román helyzet

Az adatok szerint Romániában a fakitermelés több mint 50 százaléka törvényellenesen zajlik. A gyakorlat a nemzeti parkokban történő illegális fakivágást, tarvágást, túlzott mértékű fakitermelést, hamis engedélyek használatát, és illegálisan igénybe vett területeken való fakitermelést foglal magában. Az ország területén még körülbelül 218.000 hektárnyi őserdő található. Egy, a román kormány által kiadott tanulmány becslései szerint 80 millió köbméter fát vágtak ki törvényellenesen az utóbbi 20 évben, ami a román gazdaságnak több mint öt milliárd eurós veszteséget jelentett. 
Környezetvédők tüntettek májusban a román erdőkért

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Óránként kéthektárnyi erdő tűnik el.  Ha ez így folytatódik, teljesen letarolják Erdélyt

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás