A rovat kizárólagos támogatója

A 10 MW kapacitású létesítmény célja, hogy növelje a megújuló források arányát a hazai energiafelhasználásban. A több mint 4 milliárd forint uniós és állami támogatással megvalósult pécsi napelemes erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten.

Sikeres próbaüzem után megtörtént az MVM Hungarowind Kft. által létesített napelemes erőmű műszaki átadása. A költségvetési és állami szervek villamos energia költségeinek csökkentése érdekében elkészült naperőmű beépített 10 MW-os kapacitásával az egyik legnagyobb ilyen létesítmény az országban. Az erőmű várhatóan március első felében állhat kereskedelmi üzembe. A beruházás célja, hogy tovább csökkenjen Magyarországon a fosszilis energiafelhasználás mértéke, egyben tovább mérséklődjön a kibocsátott károsanyag mennyisége. Az erőmű várhatóan közel 15 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását éves szinten. (Ennyi károsanyag szabadulna fel, ha fosszilis erőművekben állítanánk elő az új pécsi létesítmény által megtermelt villamos energiát.)

pécsi naperőműpécsi naperőmű

A fotovoltaikus erőművet az Európai Unió és a Magyar Állam összesen 4 194 533 380 forinttal támogatta, míg az erőmű kialakításához szükséges további 703 220 620 forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította. A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, ezzel a több mint 10 hektáros terület a lehető legkörnyezettudatosabb módon hasznosult.

38.000 db. napelempanel Pécs határában38.000 db. napelempanel Pécs határában

Az erőmű nagyságát és a kivitelezés komplexitását jól mutatja, hogy több mint 38 ezer darab napelempanelt kellett felszerelni, a kivitelezésen pedig csúcsidőszakban naponta 260 fő dolgozott. A fotovoltaikus erőmű évente 10,115 millió kWh villamos energia előállítására képes mindenfajta károsanyag-kibocsátás nélkül, minimális üzemeltetési költség mellett. A létesítmény különlegessége, hogy a 10 MW beépített összkapacitás nyolc, egyenként 1,25 MW-s modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, az egyes mezők pedig egymástól függetlenül is képesek működni. A naperőmű tervezését és kivitelezését a nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott MVM OVIT Zrt. – AsiaNet Hungary Kft. konzorcium végezte, a műszaki ellenőri feladatokat pedig az MVM ERBE Zrt. látta el.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás