A rovat kizárólagos támogatója
(X)

Az, hogy hogyan érezzük magunkat otthonunkban, alapvetően meghatározza közérzetünket, életminőségünket, hiszen szabadidőnk jelentős részét itt töltjük, itt pihenünk, kapcsolódunk ki, vagyunk a családunkkal, barátainkkal. Mitől lesz otthonunk a valódi kikapcsolódás, pihenés egészséges élettere? Vegyünk most sorra néhány hozzávalót:

Az otthonunk falai választanak el minket a külvilágtól, ezért fontos, hogy a helyiségek hőmérséklete komfortos legyen. Az, hogy kinek mi számít ideálisnak, az az egyéni szokásoktól függ. Az e4 házban lakó öttagú család a számukra kellemes, 23 Celsius fokot állította be, ezért a belső helyiségek hőmérséklete 22-24 fok körül alakul. Mivel a ház energiahatékony —a 2016. január 1-től érvényes tanúsítási rendelet szerint AA „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb” energetikai besorolású —, ezért nem meglepő, hogy ezt a hőmérsékletet februárban 8.900 Ft körüli összegből, márciusban pedig 6.727 Ft-ból sikerült finanszíroznia a családnak. Ezt az adatot a mért fűtési hőmennyiségből és a hőszivattyú elektromos fogyasztásából az aktuális szolgáltatói GEO tarifa segítségével számítjuk ki. A fűtési költség kizárólag a közvetlenül fűtésre felhasznált energiát tartalmazza, az összes többi épületgépészet fogyasztását, valamint a háztartási gépek és egyéb elektromos eszközök fogyasztását nem.

Minden hónap elején kezdjük mérni, így az adott hónapban az aktuális napig terjedő költségeket láthatják az érdeklődők, de az előző hónapok teljes költsége is visszakereshető. Hő- és komfortérzetünket meghatározza még, hogy milyen a relatív páratartalom a ház egyes helyiségeiben. Épületekben az elfogadható relatív páratartalom 40 % és 70 % között mozog, ami befolyásolja a hőérzetünket is, hiszen a magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, az alacsonyabb páratartalmút hűvösebbnek érezzük. Az e4 a relatív páratartalom helyiségenként átlagosan 41-46 % között mozog.

Azt, hogy lakókörnyezetünk mennyire egészséges, leginkább a belélegzett belső levegő minősége szabja meg.

Ennek egyik fontos mutatója a levegő szén-dioxid értéke. A szén-dioxid mennyiségét ppm-ben (parts per million) mérik, az érték azt fejezi ki, hogy a levegőben egymillió részecskéből hány CO2 részecske van. Minél alacsonyabb a CO2 tartalom, annál jobb a levegő minősége. A külső levegő CO2 tartalma általában 300 és 500 ppm közötti, belső levegőben 1000-1200 ppm fölötti CO2 tartalom fáradékonyságot okozhat, 5000 ppm felett pedig egészségkárosító hatása lehet. Az e4 házban a hővisszanyerős szellőztető berendezésnek köszönhetően eddig minden nap kiváló levegőminőséget mértünk.

A természetes fény optimális „felhasználása” is elengedhetetlen, ha jól szeretnénk érezni magunkat otthonunkban.

A nagy üvegfelületeken, tetőablakon beáramló napfény jó hatással van közérzetünkre, szükségünk van rá egészségünk megőrzéséhez. Azonban azt is mindnyájan tudjuk, hogy nyáron szükséges megfelelő árnyékolásról is gondoskodnunk, hiszen a tűző nap felmelegíti a belső teret. Az e4 ház hatalmas üvegfelületein beérkező szoláris nyereségnek jó hasznát veszik a bentlakók a téli, tavaszi és őszi időszakban, míg nyáron a túlmelegedéstől professzionális árnyékolók és a ház elé tervezett tornác védi az épületet. Fontos még, hogy otthonunk jól hangszigetelt is legyen, ne engedje be az utcáról, környékről érkező zavaró hangokat. Jelentsen valódi védelmet az időjárás viszontagságaival szemben, emellett legyen megfelelően hőszigetelt, és légtömör.

Az e4 ház lakói nagyon jól érzik magukat otthonukban, hiszen a ház teljes mértékben megfelel elvárásaiknak nemcsak energiahatékony, de ugyanakkor elérhető, élhető és egészséges is. Mindezt számokkal is alá tudjuk támasztani és élőben is megmutatjuk, hogyan teljesít az e4 ház a mindennapok során: a www.e4haz.hu weboldalon valós időben —15 perces frissítéssel — követhetőek nyomon a monitoring eredmények!

Kapcsolódó anyagok:

Valódi rezsicsökkentés az e4 ház alacsony fogyasztásával

Wienerberger ajánlatok a Construmán

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás