A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kína és az Egyesült Államok – a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója – bejelentette szombaton a hangcsoui G20-csúcstalálkozó helyszínén, hogy a pekingi és a washingtoni törvényhozás ratifikálta a tavaly decemberben tető alá hozott párizsi klímamegállapodást, és az erről szóló dokumentumokat átadták Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak.

A lépés nagy lendületet ad az arra irányuló erőfeszítéseknek, hogy a dokumentum még az év vége előtt hatályba lépjen. Ban Ki Mun bejelentette, hogy szervez New Yorkba egy magas szintű eseményt, amelyre meghívja a világ országainak vezetőit, és amelyen ők is ratifikálhatják a klímamegállapodást.  Először Kína jelentette be szombaton a megállapodás ratifikálását, majd miután Barack Obama amerikai elnök megérkezett Hangcsouba, Hszi Csin Ping kínai elnökkel együtt ünnepélyesen közölték, hogy mindkét ország megtette ezt.

 

Obama azt mondta: a megállapodás "messze a legjobb megoldás" a Föld megmentésére. "Ez nem egy olyan küzdelem, amelyet bármelyik ország – bármilyen hatalmas is – egyedül meg tud vívni. Lehet, hogy majd egy nap úgy gondoljuk: ez volt az a pillanat, amikor végre eldöntöttük, hogy megmentjük a bolygónkat". Hszi pedig azt mondta: reméli, hogy bejelentésük más országokat is a ratifikálásra sarkall. A két ország felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának 38 százalékáért.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.

A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. Kína és az Egyesült Államok előtt 23 ország ratifikálta a dokumentumot, köztük Magyarország – Európában elsőként.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás