Hirdetés

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, eltűnhet a kávé a földről. Szakemberek szerint 2050-re az emelkedő hőmérséklet, a kártevők és a gombák miatt 50 %-kal csökkenhetnek a kávétermesztésre alkalmas mezőgazdasági területek.

A vadon termő növény 2080-ra teljesen eltűnhet a bolygó felszínéről írta a The Independent a klímakutató intézet előrejelzését közölve.

A kávénövények eltűnése 120 millió emberre lehet hatással – mármint a kávét fogyasztókon kívül: a kávébab nagyjából ennyi lakosnak nyújt napi megélhetést, miközben hetven olyan ország van, amelynek iparában központi szerepet játszik a növény. A kávétermesztők többsége kisebb gazdaságokban termeli a kávébabot, ami azt jelenti, hogy igen érzékeny a piac változásaira, ez pedig felerősíti a klímaváltozás gazdasági hatásait.
 

Hatás-ellenhatás

Az egyre szélsőségesebb időjárás a fő kávétermesztési régiókban ellátási hiányt eredményezhet, a magasabb hőmérséklet pedig rontja az ízt és az aromát. A következő évtizedekben a termelési tevékenység eltávolodhat az Egyenlítő közeléből, és az erdősebb területek felé „veheti az irányt”, ami azonban erdőirtással járhat.  Ám nem csak az emelkedő hőmérséklet okozhat kárt a növényeknek. Az éghajlatváltozás várhatóan a növényt károsító gombák terjedését is magával hozhatja. Érdekesség, hogy Kolumbiában olyan gombafélék jelentek meg a hegyvidéki területeken, amilyenek korábban a túlságosan hideg klíma miatt nem tudtak volna életben maradni.

A tanulmány által keltett aggodalmak nem alaptalanok. Közép-Amerikában például 2012-ben a szokatlanul magas hőmérséklet és az esőzések miatt a növények megfertőződtek, ezért 350 ezer földmunkás vesztette el állását – írta az mno.hu.
 

Vihar előtti csend – elfogyhat a kávé is?

Vihar előtti csend - elfogyhat a kávé is?

A WWF tavaly decemberi jelentése szerint a fogyasztók hamarosan érezni fogják, hogy az éghajlatváltozás kíméletlen hatásai nem csak az időjárásban mutatkoznak meg, hanem a szupermarketek polcain is az egyes termékek elérhetőségének és árának megváltozásában is.

 A WWF Vihar előtti csend címen kiadott jelentése négy, világszerte fogyasztott mezőgazdasági termék – kávé, narancs, mogyoró és banán – példáján keresztül mutatja be a klímaváltozás drasztikus hatásait.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás