Hirdetés
Forrás: mno.hu

Legutóbb augusztusra ígérte a “kukaholding”-nak becézett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. a már hónapok óta esedékes kukacsekkek kiküldését. Ám nem volt képes teljesíteni az ígéretét, mert a saját számlázási rendszere még nem épült ki. Az önkormányzati szemétszállítási cégek zöme pedig nem hajlandó törvénysértő módon bérszámlázni az állami társaság helyett.

Szinte kizárt, hogy az év végéig kiküldi valamennyi esedékes szemétszállítási számlát a nemzeti kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. mintegy 2,5 millió család részére, akik már hónapok óta az országszerte várják a csekkeket. Az állami cégnek ugyanis továbbra sincs saját számlázási rendszere. A bérszámlázás pedig, amit igyekszik kierőszakolni NHKV a zömében önkormányzati alapítású szemétszállító vállalatoktól, törvénysértő megoldás – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi György elmondta: az elszámolási gondok április eleje, vagyis a szemétszállítás államosításának a kezdete óta jelentkeznek, mert a nemzeti kukacég képtelen elvégezni a törvény által rá rótt számlázási feladatokat. Ezt a teendőt a társaság vélhetően az idén már nem is lesz képes ellátni, ami pedig azt jelenti: folyamatosan halmozódik a családok tartozása a kukacéggel szemben országszerte. Így az eddig felgyülemlett hozzávetőleg 13-15 milliárd forintos kintlevőség az év végére tízmilliárdos nagyságrenddel növekedhet. A számlakibocsátási gondok pedig ahhoz vezethetnek, hogy a családoknak egyszerre vagy egymáshoz közeli időpontokban kell majd kifizetniük több tízezer forint elmaradt szemétszállítási díjat.

Az önkormányzati vezető hozzátette: a kukavállalat először májusra, majd júliusra, legutóbb pedig augusztusra ígérte az ország valamennyi településén kukacsekkek kiküldését, de egyik vállalását sem teljesítette. A szemétszállítási társaságok pedig jelenleg bevétel híján abból az előlegből tartják fenn magukat, amit az NHKV-tól kapnak. Ám az állami kukavállalat adóforintokból származó forrásai sem tartanak ki örökké. Ebben a formában maga rendszer életképtelen és fenntarthatatlan – jegyezte meg a szakértő.

A számlázási gondok csak Budapestet nem érintik, mert a főváros egyelőre nem tartozik az állami kukavállalat felügyelete alá, de rövidesen változhat a helyzet. Az NHKV ugyanis igyekszik elvonni a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. bevételeit is, hogy részben abból finanszírozza a vidéken a rezsicsökkentés miatt a szemétszállítási társaságoknál keletkező tízmilliárdos nagyságrendű veszteségeket.

A kormány azzal fenyegeti a fővárosi hulladékkezelő vállalkozást, hogy ha nem olvad be októberig a NHKV-be, elveszíti közszolgáltató jellegét, ezáltal nem végezhet majd szemétszállítási tevékenységet, így leállhat a hulladékszállítás Budapesten. A helyzet megoldásáról még zajlanak az egyeztetések a kormány és a főváros között.

Az NHKV több száz millió forintot költ országos számlázási rendszere kialakítására. Ennek keretében újabb jól fizető állami megbízáshoz jutottak Garancsi István, a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló személyként emlegetett milliárdos üzletember Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársai – szóltak erről a korábbi híradások. Az Antenna Hungária Zrt.-vel közösen ugyanis a Garancsi üzletfelei, Hauser Gábor Miklós, illetve Brasnyó Péter által jegyzett Euromacc Adatfeldolgozó és Szolgáltató Kft. nyerte meg a nemzeti kukacég csaknem 550 millió forint értékű megbízását az állami cég számlázási rendszerének a kiépítésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás