Hirdetés
greenfo/MTI

Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) által finanszírozott acélszarkofág építése még 2011 áprilisában kezdődött. Tegnap végre ráhelyezték az új védőburkot az 1986-ban balesetet szenvedő csernobili atomerőmű sérült reaktorára.

A munkálatokat – az előkészítő fázistól kezdve egészen a kivitelezésig – látványos videón örökítették meg, amely az EBRD Youtube-csatornáján is megtekinthető.  A várhatóan 100 évre védelmet nyújtó szerkezetet november közepén kezdték el óvatosan „rátolni” a sérült négyes blokkra, amelyet eddig egy ideiglenes betonszarkofág fedett, s amelynek állapota mostanra rendkívül megromlott, repedések keletkeztek rajta.
 

Az új szerkezet a világ legnagyobb mozgatható ilyen építménye, 36 ezer tonnát nyom, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas. 327 métert kellett „tolni”, hogy teljesen befedje a szerencsétlenül járt reaktort, amelyhez különleges sínekből és hidraulikából álló rendszert használtak. A modern szarkofág építését a francia Novarka konszern végezte.

Koporsóba zárják a csernobili rémálmot

Koporsóba zárják a csernobili rémálmot

Befejeződött a 36000 tonnás új acélszarkofág építése a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége által sújtott csernobili atomerőműben, és a szakemberek megkezdték rátolni a létesítményt a sérült atomreaktorra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás