Miért radioaktívak még mindig a csernobili vaddisznók?

2023. szeptember 11.

Hírek

A tudósok még mindig nagyrészt sötétben tapogatóznak, hogy mennyire egészségesek a csernobili állatok. A nagy kérdés már évek óta az, hogy a vaddisznók miért sokkal radioaktívabbak, mint más fajok, például a szarvasok? Most a pontosabb mérések lehetővé tették, hogy a kutatók megoldják ezt a „rejtélyt”.

Így élték túl a leveli békák a csernobili sugárzást

2022. december 20.

Hírek

Tudósok megállapították, hogy az 1986-os nukleáris katasztrófa tartós hatással volt egy helyi békapopulációra. Több egyed, amelyik normális esetben élénkzöld színű, feketére színeződött. Két kutató elhatározta, utánajár, mi áll a háttérben. Érdekes megállapításra jutottak.

Hatalmas terület lángol Csernobilnál – katasztrófától tartanak

2022. március 28.

Hírek

Több mint tízezer hektár erdő áll lángokban a csernobili atomerőmű körüli, úgynevezett tiltott zónában a térségben zajló harci cselekmények miatt – közölte Ljudmila Denyiszova ukrán emberi jogi biztos, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Franciaország jódtablettákat küldött Ukrajnának

2022. március 7.

Hírek

Franciaország különböző egészségügyi termékeket, köztük jódtablettákat küldött Ukrajnának az orosz hadsereggel szembeni harcok során esetlegesen bekövetkező nukleáris baleset által okozott vészhelyzet esetére – közölte Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

Az ENSZ is vizsgálja a fukusimai erőmű radioaktív vizét

2022. március 6.

Hírek

11 évvel a pusztító szökőár kiváltotta nukleáris baleset óta Japán még most is küzd a radioaktív hulladékkal keleti partjainál. A NAÜ egyelőre vízmintákat és műszaki információkat gyűjt a vízelhelyezési tervvel kapcsolatban.

Milyen veszélyek fenyegetik az ukrán atomerőműveket a háború árnyékában?

2022. március 3.

Hírek

Az atomenergia békés körülmények között is veszélyes. Az atomerőművek 70 éves történelme során eddig csak a balkáni háborúban volt példa arra, hogy kis túlzással centikre tőlük lövöldözzenek a harcoló felek. Ukrajnának négy üzemelő atomerőműve van, plusz Csernobil. Ez drámai kockázatokat jelent, hiszen sem a reaktorokat, sem a kiégett üzemanyagot, sem a radioaktív hulladékokat tároló létesítményeket… Tovább »

Az ukránok szerint határérték fölé emelkedett a sugárzás a csernobili zónában, az erőművet elfoglaló oroszok lekapcsolták az adatszolgáltatást

2022. február 26.

Hírek

Miután csütörtök este az Ukrajnát megszálló putyini hadsereg elfoglalta a csernobili atomerőművet, kiugró sugárzásértékeket mértek a környéken. Az ukrán hatóságok és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint azonban nincs ok a pánikra: bár a sugárzás egy kis területen valóban jelentősen megnőtt, csak a nehézgépjárművek verték fel a földutakon az 1986-os atomkatasztrófa után leülepedett nukleáris port.