A rovat kizárólagos támogatója

December 1-én lejárt az UNESCO által meghatározott határidő, ameddig Spanyolországnak jeleznie kell, hogy mit szándékozik tenni a világörökségi listán szereplő Donana Nemzeti Park megmentéséért. A WWF értékelése szerint a kormány nem tett eleget az UNESCO kérésének, ezzel veszélyeztetve az érintett madarak állományait, és ezen keresztül egész ökológiai rendszereket.

 A hatmillió vándormadár pihenőhelyéül szolgáló spanyol vizesélőhely lehet az első Európai Uniós terület az UNESCO Világörökségi Helyszínei közül, mely átkerül a veszélyeztetettek listájára. Az UNESCO bizottság felszólította a spanyol kormányt, hogy sürgősen állítsa le a kavicskitermelést a vizesélőhely gerincét alkotó Guadalquivir folyón, és ne engedélyezze a folyómeder további mélyítésére irányuló terveket, különben átsorolja a Donaná-t a "veszélyeztetett" státuszba.

A kormány ugyancsak elmulasztotta a területet veszélyeztető egyéb káros ipari tevékenységek leállítását, amilyen például a nem fenntartható és illegális mezőgazdasági célú vízfelhasználás, illetve a bányászat és a földgáz kitermelés. "A spanyol hatóságok túlságosan sokáig hagyták figyelmen kívül a tudományos érveket, nemzetközi egyezményeket, az UNESCO döntéseit, az EU szabályozásait, és ellenálltak a társadalmi nyomásnak is" – közölte Juan Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország igazgatója.

"A kormánynak rengeteg ideje volt arra, hogy cselekedjen, de ma lejárt az idő.

Az UNESCO Világörökségi Bizottságnak igaza lesz akkor, amikor a Donana Nemzeti Parkot átsorolja a veszélyeztetett helyszínek listájára" – tette hozzá. A káros ipari tevékenységek hatása odáig fokozódott, hogy a terület vízellátottsága a természetes szint 20%-a alá csökkent. Ennek következtében a terület sekély vizű lagúnáinak nagy része, és a mocsarak mintegy 80%-a eltűnt.

Donana

A WWF becslése szerint több mint 1000 engedély nélkül fúrt kút, 1700 öntőző tó, és mintegy 3000 hektárnyi illegális mezőgazdasági terület szívja el Donana vizét. A kiszáradással egy időben, a vizesélőhelynek a szennyezésekkel és az özönfajok elterjedésével is meg kell küzdenie. Ennek következményeképpen pedig megcsappantak a ritka madarak és más őshonos állatok populációi is.
A WWF Donana jelentése.

Az UNESCO álláspontja szerint a gázkitermelés és bányászati tevékenység alapvetően ellentétes a Világörökségi státusszal, Spanyolország mégis folytat ilyen irányú tevékenységeket a terület közvetlen közelében. A Világörökségi Bizottság 21 tagja a 2017 júliusában esedékes következő ülésén dönt majd Donana jövőjéről.
 

Eltűnhet Európa legnagyobb temészetvédelmi területe

Eltűnhet Európa legnagyobb temészetvédelmi területe

"Epergyár" kontra természetvédelem. Erre is gondoljunk, ha spanyol epret veszünk. A WWF szerint az UNESCO Veszélyeztetett Világörökségi Helyszínek Listájára kerülhet a nagy múltú, dél-spanyolországi Doñana Nemzeti Park. A védett terület, amelynek alapításában a WWF aktív szerepet játszott, 170 000 ember megélhetését biztosítja, és az európai vándormadarak kiemelt pihenőhelye, ám a vizes élőhely fennmaradása veszélybe került – írtuk szeptemberben.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás