Hirdetés

Még több kérdés is tisztázásra vár, mielőtt az Európai Bizottság lezárhatja a Paks2 beruházás ügyében indított mélyreható állami támogatási vizsgálatot – közölte újságírók érdeklődésére Margrethe Vestager, az EU versenypolitikai biztosa. Utalt rá, hogy a testület többek között a projekt regionális energiapiacokra gyakorolt hatását is vizsgálja, mielőtt meghozná a döntést.

Még nem fejezte be az Európai Bizottság azt a vizsgálatot, amelynek célja annak megállapítása, hogy állami támogatásnak minősül-e a Paks2 atomerőmű-beruházás – jelentette ki tegnap az EU versenyjogi biztosa. Magrethe Vestager hozzátette: első lépcsőben azt kell megállapítani, hogy a beruházás magába foglal-e állami támogatást, és ha igen, mekkora összegről van szó. Ha állami támogatásról van szó, akkor pedig felmerül a kompenzáció kérdése a piaci torzulások megelőzése végett. „Még nem végeztük el a vizsgálatot” – közölte egy újságírói kérdésre a biztos.

Egy következő kérdésre, ami a magyar kormánynak a dosszié gyors lezárására vonatkozó várakozásaira emlékeztetett, a biztos kicsit jobban kiteregette a lapjait. Először is emlékeztetett rá, hogy a Bizottság rengeteget tanult a több szempontból is hasonló brit atomerőmű-projekt, a Hinkley Point állami támogatásának vizsgálatából és magából a döntésből ("Többet tudunk, mint azelőtt"). Ezzel összefüggésben előrevetítette, hogy részben éppen Hinkley Point miatt Paks ügyében kisebb mennyiségű papírmunkát kell majd végeznie a testületnek. Másfelől arra is felhívta a figyelmet, hogy a Bizottság majdani döntését élénk figyelem övezi olyan tagállamokban, ahol az atomenergia felhasználása politikailag ellentmondásos témának számít. És – tette hozzá – a paksi projekt azt az energiapiacot is érinti, amit az Európai Bizottság részben éppen néhány nappal ezelőtt elfogadott javaslata megpróbál határokon átnyúló piaccá fejleszteni.

Bár nem említette, szakmai körökben ismert, hogy Ausztria egy esetleges pozitív bizottsági döntés esetén (ami tehát zöld utat adna bizonyos feltételek mellett a Pakshoz nyújtandó állami támogatáshoz) azzal támadhatja meg a döntést az Európai Bíróságon (ahogy azt Hinkley Point esetében is tette), hogy a beruházás állami támogatása torzíthatja a regionális piacokat. „Még mindig van néhány olyan kérdés, aminek nem jártunk teljesen utána” – húzta alá Margrethe Vestager, azt a benyomást keltve, hogy az állami támogatásról szóló döntés meghozatala még eltarthat egy darabig- írta a bruxinfo.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás