Veszélybe kerülhet hazánk nukleáris biztonsága

2017. január 12. 12:22

Veszélybe kerülhet hazánk nukleáris biztonsága

Komoly kockázatokat jelent a magyar lakosságra, ha az ország nukleáris biztonságát illető kérdésekben a szakértő hatóságok helyett a kormány dönt, mint arra az atomtörvény legújabb módosítása lehetőséget ad. Az Energiaklub és a Greenpeace ezért több nemzetközi szervezettel közösen a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordult, és felhívta a figyelmet arra, hogy az új magyar nukleáris szabályozás sérti a nemzetközi egyezményeket.

A 2016 decemberében megszavazott atomtörvény módosításának értelmében a magyar kormány rendeletben írhatja felül az Országos Atomenergia Hivatal határozatait az építés alatt álló atomerőmű vagy radioaktívhulladék-tárolók esetében. Ez ellenkezik a nukleáris biztonság alapelveivel és sérti a vonatkozó nemzetközi előírásokat is.

A Greenpeace, az Energiaklub, a Föld Barátai Európa, a WISE International (World Information Source on Energy) és a NIRS (Nuclear Information and Resource Service) ezért levélben fordult a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez és a Nukleáris Biztonságról szóló Egyezmény Szerződő Feleihez. A szervezetek azt kérik a nemzetközi szervezettől és az egyezmény tagjaitól, hogy vizsgálják meg az Országos Atomenergia Hivatal függetlenségét korlátozó új magyar szabályozást 2017. március 27-én kezdődő értekezletükön.

„A nukleáris biztonságot veszélyezteti a jelenlegi szabályozás, mert a szakértelem a hatóságoknál van, és beláthatatlan következményei lehetnek ha a határozataikat a mindenkori kormány felülírhatja” - mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője. 

Az ügy előzménye 2016 novemberi cikkünk:

Az Orbán kormány felrúgná az atombiztonságot

Az Orbán kormány felrúgná az atombiztonságot

Új energiatörvényt próbál áterőltetni a parlamenten a kormányzat, amelyet ha elfogadnak, azzal felrúgnák Magyarország sugárbiztonságát.
Az LMP arra figyelmeztetett, hogy az Orbán-kormány a nukleáris energiatermeléssel kapcsolatban a civil és lakossági kontroll kiiktatása után most a hatósági engedélyezést is megszüntetné.

És egy másik, januári cikk:

Orbán atomtervei nyugtalanítják Berlint

Aggályosnak nevezte a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jogkörét érintő törvényi változtatást Barbara Hendricks német szövetségi környezet- és természetvédelmi, építésügyi és nukleáris biztonsági miniszter a Süddeutsche Zeitung című liberális német lap december 30-i számában.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés