Hirdetés

175 000 millió dollár. Ekkora kárt okoztak a természeti csapások tavaly a világban. Ez az összeg csaknem a kétszerese az előző évinek. 2015-ben 94 milliárd dollárba kerültek a földrengések, a hurrikánok, a ciklonok és az áradások.

A Swiss Re biztosítótársaság minden évben elkészíti és publikálja a globális kármérleget. És ahogy Kurt Karl, a svájci cég vezető közgazdásza kiemelte, nem csak az összeg nagysága és az elveszett emberi életek száma – 11 ezer – döbbenetes, hanem az a tény is, hogy mindössze 54 milliárd dollárt fizettek ki a biztosítótársaságok. Vagyis vannak régiók a Földön, ahol felkészületlenül és anyagilag is védtelenül éri az embereket a katasztrófa – írja a francia Le Monde

Tavaly pusztító földrengés volt Japánban, Tajvanon, Ecuadorban, Olaszországban és Új-Zélandon is. A Kyushu szigetet romba döntő, több, mint hetes fokozatú rengés 25-30 milliárd dollárnyi kárt okozott, és csak kb. ötmilliárdra volt biztosítási fedezet. Kurt Karl a jelentésben rámutat, hogy a világ nyolcadik legnagyobb gazdaságában, Itáliában, csak a házak 1 százaléka van biztosítva földrengés ellen. Ebből a szempontból jobb a helyzet Németországban, Belgiumban és Franciaországban. A tavaly tavaszi nagy árvizek a három országban összesen kb. 4 milliárd dolláros kárt okoztak, de a veszteség háromnegyedét a biztosítók megtérítették. 

A HVG szerint nagyobb károkat okozott az árvíz két amerikai szövetségi államban, Louisianában és Mississippiben, a becsült összeg 12 milliárd, a biztosítással fedezett hányadra nincs megbízható adat. A Matthew hurrikán az USA déli részén és a karibi térségben 733 halálos áldozattal járt, főleg Haitiban haltak meg sokan. Az összesített anyagi kár elérte a 12 milliárd dollárt. Itt is, megint csak főleg Haitiban, alacsony volt a biztosítási hányad, mert csak 4 milliárd dollárra rúgott a károsultaknak kifizetett térítés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás