Hirdetés

Figyelemre méltó sikert ért el az európai természetvédelem viszonylag csekély befektetéssel az elmúlt 25 évben. Képzeljük el mit érhetnénk el hasonló összegű ráfordítással a következő negyed évszázadban – tette fel a költői kérdést Andreas Baumüller, a WWF Európai Irodája természeti erőforrások vezetője.

Majd szinte felszólít, képzelje el mindenki a saját Paradicsomát; s rögtön utána ismét egy kérdés, hány autóutat, autópályát, hány felhőkarcolót tudna elviselni. Közülünk sokan el se tudnák viselni e zajok nélkül az életet. Holott sokunknak csak biciklire kellene szállni, hogy egészen másfajta hangokat – zajokat hallhasson/ hallgasson. Szerencsések vagyunk, mivel Európa természete még hihetetlenül gazdag. Elég csupán a rózsák pettyezte Dolomitokra, a helyenként sivár Alpokra, a hegycsúcsok közelében,megbúvó nyugodt tavakra gondolnunk. Földön, vízen, levegőben hihetetlen változatosság, gazdagság.

De – Európa egyben a legnépesebb kontinens. Az ember tevékenysége pedig ezt a gazdagságot fenyegeti. Számos példa van erre. Az ibériai hiúz, a tengeri teknős, a szürke farkas eltűnése. Megmentésükhöz sürgős intézkedésekre volt szükség.

25 évvel ezelőtt, május 21.-én ezért hirdették ki Európa vezetői a Habitat direktívát. Ez pénzügyi segítséget is jelentett kontinensünk természetvédelmének. Az akciónak, útmutatásnak meg is lett az eredménye: az európai hiúz és a szürke farkas megmenekült a kipusztulástól.
A világ legnagyobb védett hálózata alakult meg 2000-ben. Ma a Natura 2000 Európa területének 18%-át, tengereinek 6%-át védi. Nagyobb területet, mint egynémely tagországnak a területe. Van tehát ok az ünneplésre. Ugyanakkor arra is ügyelnünk kell, miként lassíthatnánk le egy káros folyamatot, mely a biodiverzitás csökkenéséhez, a legsúlyosabb esetben az elvesztéséhez vezethet. És ebben a folyamatban Európára komoly felelősség hárul. A LIFE (élet) program 2021-2027 közötti programját gazdagítani kell. Nem csak természetvédelmi törvényekre van szükség, hanem arra is, hogy több beleszólásuk legyen az elkötelezetteknek a törvények betartatására- írta az Euractiv.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás