A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország a harmadik helyet nyerte meg azon az európai szavazáson, amelyen a Föld éghajlatára nézve a leginkább káros adókedvezményeket „jutalmazták”. Ezt a kétes dicsőségű eredményt hazánk a céges személygépkocsi-vásárlás és -használat gáláns adókedvezményeivel érdemelte ki.

A legnagyobb éghajlatvédelmi európai civil szervezet, az Európai Éghajlatvédelmi Szövetség (CAN Europe) idén áprilisban internetes szavazást hirdetett meg arról, hogy melyek azok a támogatások, illetve adókedvezmények, amelyek legnagyobb mértékben ösztönzik a fosszilis energiák (szén, kőolaj, földgáz) használatát. A szavazáson azok a káros támogatások szerepeltek, amelyeket előzetesen a CAN Europe tagszervezetei – köztük a Levegő Munkacsoport – javasoltak. A díjakat ma délelőtt ítélték oda Brüsszelben.

Azért javasoltuk a díjra a magyarországi személygépkocsi-vásárlás és -használat elszámolásával kapcsolatos visszásságokat, mert ezeket rendkívül igazságtalannak tartjuk – mondta el Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. „A jelenlegi rendszerben a legnagyobb adókedvezményben – ami gépkocsinként évente akár több millió forintot is kitehet – azok részesülnek, akik a legdrágább autókat használják, és azokkal a legtöbb kilométert teszik meg. Számításaink szerint ez a támogatás minden évben több százmilliárd forinttól fosztja meg az államkasszát, pedig ezt az összeget sokkal hasznosabb lenne például az oktatásra vagy az egészségügyre fordítani. Az ország gazdaságának és a környezet állapotának is jót tenne, ha ezt az adókedvezményt visszafogná az állam.”

Összesen 10 támogatás kapta meg CAN Europe „Fosszilis Energiák Támogatása” díját, négy kategóriában. Az adókedvezmények terén az első helyezett Norvégia lett a Barents-tengeri kőolajkitermelésnek nyújtott támogatásával, a második pedig Észtország, amely csökkentette a rendkívül szennyező palaolaj-kitermelésre kivetett díjakat.

A szavazás céljáról és eredményeiről itt lehet bővebb tájékoztatást kapni:
Török szénbányák vagy magyar cégesautók? – Szavazzon, melyek a leginkább környezetkárosító támogatások!
 European Fossil Fuel Subsidies Awards, http://www.caneurope.org/fossil-fuel-subsidies-awards#intro
https://www.facebook.com/caneurope/

A Levegő Munkacsoportnak a személygépkocsikra vonatkozó magyarországi adókedvezményekkel kapcsolatos anyagai itt olvashatók:
Túlzottan autó(s)barát adójogszabályok (2017)
A cégautók adóztatása az EU-ban (2010)
A közúti és vasúti közlekedés társadalmi mérlege Magyarországon (2010)
Adócsalás személygépkocsi-elszámolással és egyéb trükkökkel (2007)

Így támogatja az állam a környezetszennyezést

Így támogatja az állam a környezetszennyezést

Ma az adójogszabályokon keresztül jelentős támogatást kap mindenki, aki személygépkocsiját cégautóként üzemelteti. Egy nulla kilométeres, bruttó 5 millió forint vételárú személygépkocsi példáján keresztül mutatja be a Levegő Munkacsoport, hogyan is támogatjuk adóforintjainkból az autóhasználatot.

Ha magánszemélyként személygépkocsit vásárlunk, azt csak adózott, nettó jövedelmünkből tehetjük meg. Ebben az esetben az ötmillió forintos vételár kifizetéséhez összesen 7.518.800 forint bruttó jövedelemre van szükségünk, melyet további 22% (1.654.136 forint) szociális hozzájárulási adó is terhel. Így az ötmillió forintos vételár kifizetését lehetővé tevő nettó jövedelem összes adóterhe már 4.285.716 forint, melyet a munkáltatónknak kell befizetnie a költségvetésbe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás