A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Jan Szyszko szerint azért kell kivágni a fákat, hogy az erdő biztonságos legyen Lengyelországban.

Levetetné az Európa legrégebbi ősrengetegének számító Bialowieza Nemzeti Parkot a lengyel környezetvédelmi miniszter arról az UNESCO-listáról, amely tilt mindennemű emberi beavatkozást az egyedülálló élővilágú területen. Jan Szyszko szerint a bielowiezai erdő „illegálisan, a helyi közösséggel való konzultáció nélkül" kapta meg a természeti világörökség státuszát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetétől, s keresetet nyújtott be az ügyészségen.

A miniszter, aki tavaly a természetvédők tiltakozása ellenére engedélyezte a fakitermelést a fehérorosz határ mentén fekvő őserdőben, ellentmondást lát abban is, hogy a nemzeti park egyszerre szerepel az UNESCO világörökségi listáján és az európai uniós Natura 2000 hálózatban. Szyszko azt szeretné, ha a nemzeti park nem a természeti világörökség kategóriájában, hanem a vegyes, természeti és kulturális örökség kategóriájában szerepelne az UNESCO-listán, „mivel szemmel látható az emberi tevékenység az erdőben".

Veszélyben a Białowieża-erdő WWF Lengyelország demonstrációVeszélyben a Białowieża-erdő WWF Lengyelország demonstráció

A Greenpeace aktivistái a múlt hónapban a fakitermelő gépekhez láncolták magukat, A szervezet manipulációnak tartja a környezetvédelmi miniszter kijelentéseit.  A fák ritkítását korábban azzal indokolta a kormány, hogy meg kell védeni az erdőt a fák kérgén élősködő rovarok terjedésétől, elejét kell venni az erdőtüzeknek, és a turistákat és erdőőröket is meg kell óvni azzal, hogy kivágják azokat a fákat, amelyek az erdei utakra zuhanhatnak. A természetvédők szerint azonban ez csak ürügy az értékes öreg fák kereskedelmi hasznosítására.

 

A Lengyelország és Fehéroroszország területén elterülő 150 ezer hektáros bialowiezai erdőségben 20 ezer állatfaj él és itt nőnek a kontinens legmagasabb fái is: a fenyő magassága az 50 métert, a tölgyé és a kőrisé 40 métert is eléri. Az ősrengeteg ökoszisztémája több mint tízezer éve háborítatlanul fennáll.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás