A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt hetekben Európa felett észlelt radioaktív felhő alapján arra jutott a francia nukleáris biztonsági intézet, az IRSN, hogy szeptember utolsó hetében egy baleset történhetett egy orosz vagy kazah nukleáris intézményben. Magyarországon is megjelent a radioaktív felhő.

Az IRSN szerint az kizárható, hogy a baleset egy atomreaktorban történt volna, valószínűbb, hogy nukleáris üzemanyagot kezelő telepen vagy nukleáris medicinával foglalkozó helyszínen történhetett a baleset. A francia intézet kitért arra is, hogy az esetnek nincs egészségügyi vagy környezeti hatása Európában.
Az IRSN nem tudta pontosan belőni a radioaktív anyag légkörbe jutásának helyszínét, de az időjárási viszonyokat is figyelembe véve a legvalószínűbb, hogy az Urál-hegységtől délre, a hegység és a Volga-folyó között történhetett valahol, azaz vagy Oroszországban vagy Kazahsztánban.
Az orosz hatóságok elmondása szerint nincs tudomásuk arról, hogy bármiféle nukleáris baleset történt volna az országukban. A francia intézet még nem vette fel a kapcsolatot a kazahokkal, így nem tudni, ők észleltek-e valamit. A Reuters próbált elérni egy illetékest az országban, de nem jártak sikerrel. Az elmúlt hetekben az IRSN mellett több európai intézmény is ruténium 106-os nukleonszámú izotópját regisztrálta a légkörben-írta a 444.hu.

 Magyarországon is megjelent a radioaktív felhő.

Az Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatása szerint a radioaktív ruténium izotóp jelenlétét Magyarországon is kimutatták a környezetellenőrző rendszerek mérései. A magyarországi légkörben mérhető 106Ru mennyisége alacsony volt, melynek tartós fennállása sem okoz sugáregészégügyi kockázatot. A hazánkban mért mennyiség mértéke megfeleltethető volt a környező országokban mért értékeknek – tették hozzá.

Itthon 106Ru izotópot nem állítanak elő, a külföldről beszerzett sugárforrásokat az egészségügyben alkalmazzák. Mint fogalmaznak, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség október 13-án – a tagállamok által megküldött mérési adatok és információk alapján – összefoglaló jelentésben összegezte a mérési eredményeket, melyek szerint a levegőben kimutatható Ru-106 izotóp mennyisége csökkenő tendenciát mutatott.

FRISSÍTÉS 2017 november 20:
Jó eséllyel a Roszatom egyik létesítményéből szivárgott Európa fölé a nukleáris felhő

A radioaktív felhőt szeptember 25-én észlelték először, két olyan mérőponton, amelyektől 100 kilométeren belül található a Roszatom Majak nevű nukleáris létesítménye, ahol atomerőművekben elhasznált, kiégett fűtőelemeket dolgoznak fel. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás