A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Földközi-tengerről köztudott, hogy a világ egyik legszennyezettebb térsége, ám szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a helyzet tovább rosszabbodhat és hamarosan annyi műanyag hulladék lesz a Földközi-tengerben, mint hal.

"Jelenleg minden tengerből kifogott három kilogramm halra egy kilogramm műanyag hulladék jut. Becslések szerint azonban 2030-ra egy kilogramm halra egy kilogramm hulladék juthat" – közölte Miguel Garcia-Herraiz spanyol diplomata, a Szövetség a Mediterrán-térségért nevű szervezet környezetvédelemért és vízgazdálkodásért is felelős főtitkár- helyettese. Az Európai Unió által is támogatott regionális együttműködési fórum a múlt héten Nápolyban rendezett tanácskozást a problémáról.
Kép: műanyag hulladékkal borított adriai tengerpart europress/EZA

 

Miközben a közvélemény egyre jobban tudatában van a tengerek műanyag szennyezettsége problémájának, a Földközi-tenger valódi szennyezettségének mértékéről, annak hatásáról az ember, a növény-és állatvilág egészségére még viszonylag kevés adat rendelkezésre" – hangoztatta a spanyol diplomata, aki szerint a legtöbb szennyezést az egyszer használatos műanyag palackok és szatyrok okozzák, amelyek lassan bomlanak le és válnak mikroműanyaggá. Ezek az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak tápláléknak hiszik és megeszik, és bekerülnek a városok vízvezetékrendszerébe is.

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet egy idei tanulmánya szerint a Földközi-tengeren begyűjtött szemét 96 százaléka műanyag, amely akár háromezer méter mélységben is megtalálható a tengerben.

Az olasz Tengerkutató Intézet (ISMAR) és a Nemzeti Kutatótanács (CNR) októberben közzétett adatai szerint a műanyag hulladék koncentráció mértéke eléri a négyzetkilométerenkénti 1,2 millió mikroműanyagot. Az adatokat egy milánói konferencián ismertető Maria Cristina Fossi, a Sienai Egyetem professzora hangoztatta, hogy "a Földközi-tengerben lévő mikroműanyag koncentrációja akkora, mint az óceánok nagy örvényeiben".

200 ország az óceánok műanyag szennyezése ellen

200 ország az óceánok műanyag szennyezése ellen

Több mint 200 ország írta alá azt az ENSZ-határozatot, amely az óceáni és tengeri műanyaghulladék jelentős csökkentésére tesz ígéretet. Az UNEP Nairobiban zajló miniszteri tanácskozásán elfogadott dokumentum a résztvevők reményei szerint megnyithatja az utat egy kötelező érvényű nemzetközi szerződés előtt.

Ha a szennyezés a jelenlegi mértékben folytatódik, több műanyag lesz a világ tengereiben és óceánjaiban, mint hal. Évente mintegy nyolcmillió tonna műanyag – egyszerhasználatos palack, csomagolóanyag és más hulladék – kerül az óceánokba, amely megöli a tengeri élőlényeket és bekerül az emberi táplálkozási láncba is – olvasható az  ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségének (UNEP) dokumentumában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás