A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az idei davosi Világgazdasági Fórumra is sokkoló adatokkal készült a Oxfam brit segélyszervezet. A világon tavaly megtermelt vagyon 82 %-a a Föld lakosságának leggazdagabb 1 %-ához került, a milliárdosok száma pedig rekordot ért el az Oxfam tegnap publikált jelentése szerint.

2016-2017-ben minden második nap lett egy új milliárdos – írta a segélyszervezet, utalva a Forbes pénzügyi magazinnak a milliárdosokról szóló listájára. Míg három évtizede 140 milliárdos 295 milliárd dolláros összvagyonnal rendelkezett, addig 2017-ben 7700 milliárd dolláros összvagyonnal az Oxfam szerint rekordszámú, 2043 milliárdos szerepelt a listán.

A világ leggazdagabb egy százaléka továbbra is nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint a többiek együttvéve – hívta fel a figyelmet a fejlesztési szervezet, amely szerint viszont a bolygó lakosságának szegényebbik felét kitevő 3,7 milliárd ember semmit sem profitál a vagyonnövekedésből.
Az Oxfam szerint e kiegyensúlyozatlanság egyik oka "a konszernek és a szupergazdagok adóelkerülése", a leggazdagabb egy százalék ugyanis az adózással kapcsolatos különböző trükkök révén évi mintegy 200 milliárd dollárnyi közteher megfizetését spórolja meg. A fejlődő országok viszont e trükkök miatt legalább 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el, ami több mint az évente világszerte felhasznált fejlesztési segélyek 145 milliárd dolláros összege.
 

Az Oxfam egyik németországi vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi gazdasági rendszer "a nők következetes kizsákmányolásán" alapul. "Kevesebbet fizetnek" nekik a férfiaknál, és aránytalanul gyakrabban dolgoznak rosszul fizetett foglalkozásban és kevésbé biztonságos munkakörülmények között – fogalmazott Jörn Kalinski.

A jelentést a ma kezdődött davosi világgazdasági fórum előtt hozták nyilvánosságra. A nagyszabású svájci eseményre várják mások mellett Donald Trump amerikai elnököt és több európai kormányfőt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás