A rovat kizárólagos támogatója

Dél-Afrika délnyugati területein tombol a nyár és a vízhiány, ami különösen érzékenyen érinti Fokvárost. Amennyiben a városban nem vezetnek be valamiféle vízkorlátozást, a csapokat 2018 április 12-én el kell zárni, Fokváros ugyanis ki fog fogyni a vízből – az első nagyvárosként a világon. Fokvárosi magánbeszámoló a vízhelyzetről.

A sajtóban hetek óta jelennek meg egyre drámaibb tudósítások a fokvárosi szárazságról. A vízhelyzet várhatóan egyre több régióban fog hasonló jeleneteket létrehozni, tavaly Brazíliában volt nagy dráma, de az utolsó pillanatban megérkeztek az esők. Fokvárosban 2018 április 12 lesz várhatóan a Day Zero, amikor kimerül minden tároló és ott fog állni egy sokmilliós város ivóvíz nélkül.
Megjönnek az esők vajon?
Kicsi az esélye.
Mennyire vedd komolyan a klímaváltozást?
Rád bízom. Még talán nem késő cselekedni, szenet kötni, erdőt ültetni, de minden nappal csökkennek az esélyeink.

Íme  egy poszt egy hazánklányáról aki épp odaszakadt pár éve:

január 23.
87 napig van még vizünk és ez nem vicc, most már a csapból is ez folyik (persze, mert nincs víz kéremszépen…)
Legalábbis a jelenlegi becslések szerint április 21-én fognak elapadni a csapok a 4 milliós lakosú Fokvárosban ahol már 5 éve élünk.
Ma már mindenki kedvére olvashat a tömérdek tudományos és kevésbé tudományos hírekből/elemzésekből a jelenlegi krízishelyzetről.
Itt én a saját életem/életünk, mindennapjainkat gondoltam megosztani, mert nem voltam még ilyen helyzetben és érdeklődéssel figyelem magunkat, másokat ezt az egész vízhelyzetet, miközben tapasztalom a saját bőrömön is. Kísérleti helyzet! Megfigyelő, megfigyelt…

Vajon tényleg bekövetkezik? Elképzelhető 2018-ban, hogy egy 4 millió lelkes város kifogy a vízből?

Kezdjük az elejéről, és mivel ez az én történetem, kezdjük a víz és az én viszonyommal. Már 2010-ben is elzártam a csapot fogmosás közben! Azt gondoltam még mielőtt ideérkeztem volna, hogy én tenni akarok valamit a környezetért és az egyik dolog, hogy nem pazarolom a vizet.

2013 óta járok az egyik itteni forráshoz ivóvízért és kizárólag azt isszuk és abból is főzünk. Akkoriban még nem volt szárazasság, a forrásnál, ami a város Newlands negyedében a helyi sörfőzde területén található (azt a vizet használják a serfőzéshez) még csak elvétve volt néhány hasonlóan gondolkodó, vízért járó lélek. Volt két kifolyó a forrásból és akkor mentünk vízért, amikor jól esett mennünk.
2014 végén kitört a szárazasság, az a fránya dolog, ami nem volt már 130 éve! Állatok pusztulnak a farmokon, a gazdák és terméseik tönkre mennek.
Senki sem látott még ilyet mondják – persze hogy nem, hiszen 130 éve volt az utcsó(!). Már 3 éve zsinórban tart és a tározók, most éppen 27%-os szinten vannak. Pechünkre az utolsó 10%-a tározós víznek nem használható.

A fokvárosi önkormányzat bevezette a vízszabályozást 2016-ban, azóta eljutottunk a 6A fokozatig és februárban kezdjük a 6B fokozatot. Az első pár lépcsőfokon, csak minden második nap lehetett locsolni, aztán nem lehetett kocsit mosni (Na ez itt elég súlyos szabályozás, mert a fokvárosiak és nagyjából a dél afrikaiak igen kényesek a kocsijuk tisztaságára, még nem jártam olyan országban, ahol ilyen tiszták és rendezettek lennének az autók! Ez volt az egyik első dolog, ami szembeötlött, mikor megérkeztünk az országba! Szóval érvágás volt ez a szabályozás.), majd 2017-ben elkezdték szabályozni a naponta egy főre felhasználható vízmennyiséget.

Most 87liter/nap/főnél tartunk.
Sokan azt gondolják, hogy hát az elég sok.
Érdekesség képen megjegyzem, hogy egy normál WC egyszeri lehúzása: 6-21liter, attól függően milyen és mekkora a tartály, itten kérem jellemzően a 21 liter terjedt el…Egy 5 perces zuhanyozás 40-70liter, egy kádas fürdés (az meg mi a csoda???, már nem is emlékszem…) az kb. 150 liter stb.
A 87 liter víz elég kell legyen fürdésre, mosogatásra, mosásra, takarításra és minden egyébre. A zuhanyozás már 1,5 percre van szabályozva.

A fittnesztermekben és egyéb nyilvános helyeken csökkentették a víznyomást és különböző hangosan ketyegő és a zuhanyozási időt jelző órákat szereltek fel. Azért tudom, mert november óta fittneszterembe járok vizet spórolni, ott zuhanyzom heti 3X. A többi napokon itthon.

Február elsejével bevezetik a napi 50 liter víz/főt!
Visszatérve a sörfőzde területén található forráshoz, mára már 8 kifolyó van és sorállás a vízért. “Sajnos” tavaly a TV és egyéb medium is bejelentette, hogy itt lehet klassz ingyenes forrásvízhez jutni. Ah…azóta tömegek zarándokolnak vízért. Kultúrája lett…edények és kannák színes kavalkádja jelent meg. A kanna és vízgyűjtő edények piaca ugrásszerűen nőtt Fokvárosban 2016 óta!
Egyik májusi, madárcsicsergős hajnalban (2-3 óra között volt ideálisan kevés ember a sorban) mikor az urammal sorban álltunk vízért, mondtam neki, hogy itt még egyszer ölni fognak a vízért és forradalom lesz meglássa…elnevetgéltünk rajta…
A következő hónapban lezárták a telepet és ma már éjjel 11 és hajnali 5 között nem lehet vizet gyűjteni, és a fennmaradó időben pedig beállítottak egy biztonsági őrt is mert kriminális cselekmények voltak (azér ez itt afrika, így néhány rablás után átgondolta a sörfőzde vezetése, hogy mi legyen a forrással)! A jó ég áldja a Serfőzdét, hogy áldoz ilyenekre is! Ma már parkoló van a régi füves terület helyén és 2 biztonsági őr.

Tudom sokan kérdezik, hogy ha már 2 óceán partján fekszik ez a Fokváros, akkor miért nem sótalanítanak, és akkor lenne víz és nem lenne gond. Jó kérdés! Mert a város urai reménykedtek, hogy fog esni! De komolyan!

Meg mert nagyon drága és csak későn kezdtek el kapkodni, hogy jajajj nem lesz víz…meg politikai hatalmi harcok és egyebek, amikkel most nem fogok foglalkozni, azt majd elemezzék ki mások. Annyit megemlítek, hogy az uralmon lévő és hatalmat/apartheidet váltó nagypárt (ANC) és a várost és provinciát kormányzó (DA) nincs túl jó viszonyban, ezek itten a liberálisok, azok meg ottan fent Johannesburgban és Pretóriában nem, itt működik, vagyis eddig működött majdnem minden, ott meg nem…rivalizálás stb.

2 órája · Fokváros (Western Cape, South Africa) ·
86 napig van még vizünk!

Mi itt nem nyaralunk, nem akarok elutazni sehová, mert mi itt élünk! A fiam itt jár iskolába, a férjem idevalósi és itt dolgozik azt szeretnénk, ha a vízhelyzetet megoldanák az ezért felelősek. A jelenlegi retorika inkább azt sugallja, hogy elindult egy a lakosság pazarló viselkedését hibáztató bűnbakkeresési folyamat. “Ha ti lakosok nem takarítotok meg, nem lesz mit tenni és be fog következni a Nulladik Nap (Day Zero)!” Persze a lakosok csökkentsék a vízfelhasználást ez nem kérdés, de ez nem fogja megoldani a problémát. Jó lenne látni, hogy mik azok a lépések, amit az önkormányzat/kormányzat tesz, hogy ne apadjanak el a csapok. A remény, hogy kihúzzuk a következő esős évszakig azért elég halotthalvány projekt!

Tegnap és ma is azt hallottam a rádióban vezetés közben, hogy hogyan készül fel a város a Nulladik Nap után kitörő esetleges járványokra, hogy a hadsereg fogja osztani a vizet számos ponton a városban, hogy a rendőrség és a fegyveres erők segítenek elkerülni a káoszt, értsd fosztogatás stb…Mi ez ha nem pánikkeltés, pedig nekem vasból vannak az idegeim, de mindjárt rá is léptem a fékre és azon töprengtem, hogy ez most komoly? Senki nem mondta ezeknek az embereknek, hogy a bűnbakkeresés és pánikkeltés között esetleg van egy rés, amit nekik kellene kitölteniük a MEGOLDÁSSAL? Erről az utóbbiról ugyanis egy szó sem esik! Tényleg, esetleg meghívhatnának néhány külföldi tanácsadót, én szívesen látnám itt P. Zimbardo-t és csapatát is, csak legyen retúr jegyük!

Most tombol a nyár, 40 fok van árnyékban és ez még eltart egy darabig, eső májusban várható. Turista szezon van február végéig. Tehát nem kell hozzá agytrösztnek lenni a víz el fog fogyni, pedig az egyszerű polgárok többsége az én környezetemben mindent megtesz, hogy spóroljon.
Tegnap előtt nagy csőtörés volt a szomszédságban a hír futótűzként terjedt és a fokvárosi találékony lakosok azonnal elözönlötték a helyet vödröket és edényeket töltöttek meg vízzel, vitték haza, hogy a régen le nem húzott WC-t leöblítsék, néhányan a kiszáradó fákra öntötték (micsoda pazarlás), a gyerekek pedig örömmel pancsoltak! Vidám, strandolós hangulat volt.

Egy fokvárosi, középosztálybeli polgár lakóhelye a következő képen néz ki manapság, a kertben hatalmas úgynevezett JOJO hordók vannak felállítva az esővíz gyűjtésére, akármerre megy az ember a városban mindenütt ezeket a több ezer literes hordókat szállító teherautókat látja. A ház körül vödrök és edények vannak, hogy egy csepp eső se menjen kárba, már ha esik. Ha netalán, egész véletlen esik, akkor az emberek tébolyultan rohannak elő még több edénnyel és a gyerekeiket is arra bíztatják, hogy homokozó vödreiket is töltsék meg. Jó korán kezdeni a környezettudatos nevelést! Ja és remekül lehet kocsit is mosni esőben!

A WC használatáról annyit érdemes tudni, hogy ha csak sárga, akkor hagyjuk amíg lehet, ha barna, akkor vödörrel öntsük le. Ezt már az ovisok is tudják. A zuhanyozás során vödrökbe gyűjtjük a használt vizet, csak be kell állítani a vödröt a zuhany alá és lehet is tisztálkodni. Aztán ez víz jó felmosásra és még sok minden másra is. Na egy DNA teszttel itt már nem nagyon kell küszködni!
Szinte egyfajta kihívás és versenyszellem alakult ki, hogy ki, hogyan tud még több vizet megtakarítani…Viszont azt is érdemes tudni, hogy a rengeteg vizesedény jelenléte miatt gigantikus és teljesen rezisztens szúnyogok lepték el a környéket. Afrikai maláriás területekre kifejlesztett szúnyogriasztók hatástalanok, vidáman legelésznek rajtunk a szárnyasok…

Divat lett esőért imádkozó csoportokba járni, ezekre folyamatosan érkeznek a whatsupos meghívások, a következő január 24-én, azaz ma van/volt! 5milló embert szeretnének elérni és imára fogni. Honnan a csudából tudják hányan lesznek, ha mindenki otthonában imádkozik?
Szerintem nem is kell sokáig várni, hogy különféle álpróféták is megjelenjenek és vagy Ninivéről, vagy egyéb dolgokról prófétáljanak. No meg a katasztrófa turisták…

Személy szerint nem szeretem az esős napokat, mert az többnyire brutál óceáni széllel is párosul, folyamatosan az az érzése az embernek, hogy a Titanic tatján egyensúlyoz…csak nincs zene, meg Leonardó is eltünt…egyszer megpróbáltam bicajjal eljutni valahová ilyen időben és a szél konkrétan átfújt a másik oldalra…szóval én kedvelem a meleget, hiszen ez Afrika, de ezt nyilvánosan semmiképpen nem vállalom manapság!

Ma a forrásnál olyan tömeg volt, hogy meg sem próbáltam bejutni! Hála a rádiós üzeneteknek! Új taktikát kell kialakítanom.
Délután találkoztam egy barátnőmmel és kávézás közben – előbb körbenézett, hogy megbizonyosodjon róla mások nem hallanak minket – elárulta, hogy van egy eldugottabb forrás is! Juhé, holnap felderítem.
Persze vehetnék is vizet, de nem akarok egyenlőre, ugyanis ahelyett, hogy csökkent volna az áruk, meglepő módon jelentősen emelkedett a palackos víz ára! Nyerészkedő kapitalisták! Hát nem, én inkább megdolgozom érte! Rám senki sem mondhatja, hogy könnyen beadom a derekamat!

És egy másik bejegyzés Lencsés Erika oldaláról:

Szeretek itt élni, Fokváros gyönyörű hely! Fantasztikus természeti adottságai vannak és minden egy helyen van, hegy (nem akármilyen az Asztal hegy), óceán part, sziklás és homokos, rengeteg csodaszép növény, állat és gyönyörű emberek!

Ma elszaladtam a bevásárló központba és már megint beleestem abba a csapdába, hogy millióan voltak a boltban, folyton elfelejtem, mert számomra annyira idegen az, hogy a dél afrikaiak a fizetés első 2 napján elözönlik a boltokat és hatalmas mennyiségeket vásárolnak. Ezeken a napokon jobb nem vásárolni, mert órákig tart. Ez egy elemzésre érdemes vásárlói szokás, hogy kb. 5 nappal 25-e előtt már semmit sem vesznek és mindig azt hallani, hogy nincs pénzük, majd 25-én fizetés napján zsupsz megrohanják a központokat. Ez az egész társadalmat áthatja, nemcsak a szegényebb rétegek viselkednek így, a középosztály és a nagyon gazdagok is! Így a kereskedelem is ráállt és leértékelések fizetés előtt vannak, majd fizetés napján az árak kicsit feljebb mennek. A takarékosabb családok, akik nem fogynak ki a pénzből, egész jó akciókat fognak ki!

Na de ma az összes palackos víz eltünt a polcokról! Kezd kitörni a pánik! A pénztáros szerint reggel egy férfi bement a boltba és felvásárolta az összes vizet, még a fél litereseket is! Nézem a helyi FB csoporton, hogy egyetlen környéki boltban sem maradt víz…

A helyi önkormányzat radio riportjának hatására az emberek elkezdtek a neten és whatsupon listákat küldözgetni, hogy mit kell tenni, hogyan kell felkészülni a Nulladik Nap utáni eseményekre, így pl. vegyünk nedves kéztörlőket, sok vizet, víztisztító tablettát stb…Na ezeket mára már fel is vásárolták, akik tudták!

Tömegpszichózis, pánik, a helyi kormányzásnak köszönhetően!

Meg mennyire időre lesz elég az a víz? Ha nem esik akkor mi lesz, ugyanis hónapokról beszélünk…A pszichózis beszűkíti a gondolkodást…  Tehát nedves kendő és víz helyett én inkább a jó messzire autózást, vagy a repülőjegyet javasolom.

És most talán érdemes azzal is foglalkozni, hogy vannak olyan polgárok itt, akik vizet sem tudnak venni, nemhogy nedves kendőt! Hatalmas, milliós nagyságrendű bádogváros, szegénytelepek vannak Fokvárosban, itt él a város fekete és színes szegény lakosságágának túlnyomó többsége. Olyan helyek ezek, ahová a rendőrség sem megy be, ha netalántán mentő kell valakinek, akkor ki kell hozzák a beteget, mert a sorozatos mentősöket ért rablások miatt már ők is ritkán mennek be. Persze a drog és helyi droghoz kötődő bandák is itt élnek. Ha a Google Map-be az ember valamit keres, akkor az ma már automatikusan jelzi éppen hol van high Crime zóna, s ezt egy pisztolyos piktogrammal teszi…Mindenhová az út mentén ki van írva, hogy magas bűncselekményű zóna kocsiddal ne állj meg! Egyszer cseréltem kereket egy ilyen helyen…majd elmesélem!
…Na ez súlyos ez a biztonság kérdés…(hogy mi hogyan éljük ezt meg, írok róla máskor)

DEEE: A bádogvárosokban élők nagyszázaléka nem bűnöző!!!, ők azok az emberek, akik gyakorlatilag kiszolgálják a jobb módúak háztartási alkalmazotti, kertész stb. igényeit, és nincs más választásuk, ők is ott laknak. Milliók!
És NEKIK MINDEN EGYES NAP DAY ZERO!!!

A bádogvárosokban 1 csap jut kb. 60-100 emberre, WC (ha működik) kb. 2 van ugyanennyi emberre. Ők naponta állnak sorban, -így nőttek fel- vízért. Aztán meg naponta gyalogolnak órákat, hogy eljussanak a munkahelyükre és vissza. A körülményeik emberileg, szociálisan és gazdaságilag kilátástalan. 1 kereső tart el 8-10 embert. A gyerekek járnak iskolába, de a házit este már nem tudják megcsinálni, mivel nincs áram. A suliig lehet úgy kell kerülő úton mennie, hogy ne lopják el a táskáját, ne erőszakolják meg stb. Sajnos 4 MÁSODPERCENKÉNT erőszakolnak meg valakit Dél Afrikában…
Szóval nekik nincs lehetőségük vizet, vagy víztisztító tablettát venni stb.
Vannak programok, non-profit szervezetek stb, de ez olyan, mint egy lyukas hordó ugyanis milliós számú telepekről/bádogvárosokról beszélünk, átitatva bűnözői struktúrával…
Ezt megoldani? Elemezni?, itt nem fogom…(majd írok róla egyszer)

Ma rájöttem, krízis helyzetben ne olvassunk social mediát! Pánikot kelt!

Nincs víz a város szupermarketjeiben, elfogytak a műanyag kannák és hordók a polcokról! Azt olvastam az egyik helyi zárt csoportban, hogy kb 200liter vizet akar valaki bespájzolni a szárazabb napokra. Erre bíztat másokat is…

Tudjátok nem értem –vagy igen, értem: nyilván a hisztéria – hogy miért nem gondolják végig? Pont ugyanúgy reagálnak az emberek, ahogy a kormányzat kommunikál! Legyen víz a DAY ZERO utánra! Minek? Arra a pár napra? Meddig? Mert ha tényleg elfogy, akkor járványok lesznek, fosztogatások stb…Az én testem 70% víz, de ennyi, és utána szomjan halunk, vagy elkapok valami járványt, vagy legyilkolodom…Szóval ez esetben én felpakolom a családomat és elmegyek innen.
Úgyhogy – bár nem pánikolok -, de feltöltöm esténként a kocsim tankját…És megőrzöm a józanságom és humorom!

Kapcsolódó anyagok:

Fokváros lehet az első kiszáradt nagyváros

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás