Hirdetés

Erre senki sem számított: kivágják miatta az esőerdőket, ezért az Iceland többé nem engedélyezi a forgalmazását.

A BBC cikke szerint a tiltás kizárólag a nagy-britanniai Iceland saját márkás termékeit érinti, ugyanakkor ez a teljes árukészlet több mint felét érinti. A pálmaolajnak ugyanis rendkívül széles felhasználása van, a süteményektől kezdve a szappanig mindent készítenek belőle. A probléma csupán annyi, hogy a pálmafák telepítéséért rengeteg őserdőt vágnak ki, amely rengeteg állatfaj tömeges pusztulásához vezet – például az orángutánokéhoz.

Az Iceland igazgatója, Richard Walker elmondása szerint nem létezik környezetbarát módon előállítható pálmaolaj. Hiába létezik ugyanis erre védjegy, ez nem minimalizálja az erdőirtás mértékét, és nem limitálja a pálmatelepek méretét sem. Ameddig nem lesz teljesen erdőkiirtás nélkül előállítható pálmaolaj, addig nem használunk ilyet a készítményeinkben, fűzte hozzá.
Tavaly az Auchan jelezte itthon, hogy igyekszik kiszorítani a pálmaolajjal készült termékeket a boltok polcairól, erről korábban a Privátbankár  itt írt bővebben. >>> 

A multik fele lebukott a pálmaolaj szűrőn
16 fogyasztási cikkeket gyártó multitól kérte a Greenpeace, hogy korábbi ígéretükhöz híven tegyék átláthatóvá a pálmaolaj-beszállítói hálózatukat, azonban a vállalatok fele ennek nem tett eleget. Azért a maradék 8 cég sem patyolattiszta.


Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón 16 év alatt. A Current Biology című szaklap friss számában publikált tanulmány készítői szerint a szám elképesztő. A pálmaolaj és a nyersanyagok iránti igény változatlan, a hatóságok tétlenek.

A főemlősök pusztulásának egyik fő oka továbbra is az őserdők nagymértékű irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat miatt, ám a kutatók rávilágítottak arra, hogy már az erdős területekről is "eltűnnek" az orangutánok. Sokukat egyszerűen legyilkolják – közölte a BBC-vel Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás