Hirdetés
Forrás: g7.24.hu

16 fogyasztási cikkeket gyártó multitól kérte a Greenpeace, hogy korábbi ígéretükhöz híven tegyék átláthatóvá a pálmaolaj-beszállítói hálózatukat, azonban a vállalatok fele ennek nem tett eleget. Azért a maradék 8 cég sem patyolattiszta.

A mulasztók között van a Nutellát gyártó Ferrero, a Hershey, a Pepsi, a Kraft Heinz, a Kellogg’s, a Johnson & Johnson, a brit PZ Cussons és az amerikai Smucker’s is– közölte friss jelentésében a környezetvédő csoport. A Financial Times cikke szerint a másik nyolc vállalat – a Colgate-Palmolive, a General Mills, a Mars, a Mondelez, a Nestlé, a P&G, a Reckitt Benckiser és az Unilever – ugyan közzétette a listát a pálmaolaj-beszállítóiról, ezzel mind a nyolc azt is felfedte, hogy a partnereik között még mindig vannak olyan termesztők, akik erdőirtást folytatnak.

A Ferrero májusra ígérte a közzétételt, míg a Pepsi a következő napokra ígérte a pótlást. A kólagyártó egyébként megerősítette célját, hogy 2020-ig eléri, hogy csak 100 százalékban igazoltan fenntartható pálmaolaj kerüljön a termékeibe. A Hershey az ellátási láncának 99 százalékát feltérképezte, és az ültetvények 16 százalékát beazonosította, de neveket nem tett közzé titoktartási megállapodásaira hivatkozva.

A másik nyolc vállalat viszont példamutató módon transzparenssé tette az ellátási láncát, ami óriási változásokat idézhet elő az iparágban. Elsőként az Unilever és a Nestlé tette közzé a beszállítóinak listáját, amiről korábban a G7 itt számolt be. A Nestlének egyébként szintén az a kitűzött célja, hogy 2020-tól csak fenntartható pálmaolaj kerülhessen a termékeibe.

Alastair Child, a Mars egyik fenntarthatóságért felelős vezetője azt mondta, a vállalat élni fog a befolyásával, hogy további pozitív változásokat idézzen elő a piacon. Jonathan Horell, a Mondelez fenntarthatósági igazgatója pedig elismerte, hogy még sok a tennivalójuk pálmaolajügyben, és ígéretet tett rá, hogy felgyorsítják a folyamatot a fenntarthatóság elérése érdekében.

Ma már a legtöbb fogyasztási cikk – a jégkrémtől a mogyorókrémen át a szappanig és a samponig – tartalmaz pálmaolajat, aminek az előállítása a felelős az délkelet-ázsiai erdőirtásokért a környezetvédők szerint. Kormányzati becslések szerint Indonéziában körülbelül 24 millió hektárnyi földet, az Egyesült Királyság méretéhez közelítő területet pusztítottak el 1990 és 2015 között a pálmaolaj-termesztés miatt, miközben több mint százezer borneói orangután pusztulhatott el 1999 és 2015 között.

A nyugati fogyasztási cikkeket gyártó multik már egy ideje nyomás alatt vannak, hogy környezetvédelmi és munkaügyi szempontból is csak megfelelő forrásokból szerezzenek be pálmaolajat. Ám a Greenpeace szerint, ha a vállalatok nem teszik átláthatóvá az ellátási láncukat, akkor az erdők pusztítása folytatódni fog- írta a G7.

 

Lejárt a pálmaolaj aranykora?
Az Európai Unió úgy döntött, hogy 2021-re betiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását. Az olajat termelő országok „mezőgazdasági apartheidnek” bélyegzik a döntést, mert szerintük az unió irigységből és rasszizmusból akarja ellehetetleníteni a trópusokon egész országokat eltartó iparágat. Az EU viszont éppen a termelő országokban véghezvitt felelőtlen környezetrombolással indokolja a döntést. A pálmaolaj ugyanis – noha nem is olyan régen még a klímaváltozás ellenszereként ünnepelték –
az utóbbi évek legsúlyosabb ökológiai krízisét idézte elő.

Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Tömegmészárlás a pálmaolaj miatt

Több mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón 16 év alatt. A Current Biology című szaklapban publikált tanulmány készítői szerint a szám elképesztő. A pálmaolaj és a nyersanyagok iránti igény változatlan, a hatóságok tétlenek.

A főemlősök pusztulásának egyik fő oka továbbra is az őserdők nagymértékű irtása, a fakitermelés, az olajpálma-ültetvények és a bányászat miatt, ám a kutatók rávilágítottak arra, hogy már az erdős területekről is "eltűnnek" az orangutánok. Sokukat egyszerűen legyilkolják – közölte a BBC-vel Maria Voigt, a német Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa, a kutatás vezetője-írtuk egy hónapja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás