Egyen almapoharat – ehető edények a fenntarthatóságért

2019. július 20.

Hírek

A Szamarai Állami Műszaki Egyetem biotechnológusai ehető élelemből előállított film fejlesztését kezdték meg, amelynek segítségével csökkenteni lehetne a hagyományos műanyag csomagolásból keletkező hulladék mennyiségét.

Megfelezné az élelmiszerpazarlást a német kormány

2019. február 22.

Hírek

Az élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el február 20-i ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni. Az élelmiszer-pazarlás elleni nemzeti stratégia szerint a politika, a gazdaság, a tudomány és a civil társadalom összefogásával lehet csökkenteni a hulladék mennyiségét.

A multik fele lebukott a pálmaolaj szűrőn

2018. március 23.

Hírek

16 fogyasztási cikkeket gyártó multitól kérte a Greenpeace, hogy korábbi ígéretükhöz híven tegyék átláthatóvá a pálmaolaj-beszállítói hálózatukat, azonban a vállalatok fele ennek nem tett eleget. Azért a maradék 8 cég sem patyolattiszta.

Mitől nyert Áfonya hercegnő tortája?

2016. augusztus 4.

Hírek

Ötödször írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet idén a budapesti Tortavár Cukrászda „Áfonya hercegnő tortája” nyert meg. A független laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy az édesség valóban nem tartalmaz hozzáadott cukrot. De miből mennyi van benne, és hogyan tudták mindezt megmérni?

Cukorbetegek nagyítóval

2016. július 18.

Hírek

Eltűnik a narancssárga kör a cukorbetegeknek készült ételekről, mert sok gyártó marketingeszköznek használta. Most viszont a cukorbetegek bogarászhatják az összetételek listáját.

Fenntartható élelmiszerlánc modell

2015. november 14.

Hírek

2012-ben indult el Írországban az Origin Green program, a világ első olyan fenntarthatóságot célzó tervrendszere, amely egy egész állam élelmiszeriparára kiterjed. Az Origin Green keretében több mint 800 fenntarthatósági vállalás mellett kötelezhették el magukat a résztvevők, akik 18 havonta szén-dioxid kibocsátás és ökológiai lábnyom ellenőrzésen is átesnek.

Pulykává vált csirke

2014. május 26.

Hírek

8 pulykatermék azonnali visszahívására kötelezett egy hazai élelmiszer-előállítót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, miután a hatóság vizsgálata szerint a termékek – megnevezésükkel ellentétben – egyáltalán nem, vagy csupán elenyésző mértékben tartalmaznak pulykahúst.

Trapp pista és társai – kamukaják boltjainkban

2014. március 18.

Hírek

Szendvicsfeltét, frissföl vagy kakaómassza csoki helyett. Növényi zsiradékok, tejipari melléktermékek, és még számos olyan alapanyag van az utánzat ételekben, amik nagy mennyiségű fogyasztása nem feltétlenül kedvező a szervezetünknek. Bár olcsóbbak, és ízük sem vészes, de jobb ha átgondoljuk, mit vásárolunk – figyelmeztet a pénzcentrum.

Betilthatják a mesterséges transzzsírokat

2013. november 9.

Hírek

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) javaslatot tett arra, hogy tiltsák be a mesterséges transzzsírok (folyékony növényi olajból hidrogénezéssel előállított szilárd zsírok) alkalmazását az élelmiszer-feldolgozásban.