Hirdetés

Egyre szaporodnak Szlovákia területén a farkasok és a medvék, ezért a mezőgazdasági minisztérium álláspontja szerint elengedhetetlen a nagyragadozók állományának szabályozása. Magyarország ha így folytatja tovább, akkor igazi medve-nagyhatalommá válik!

A 2016-os erdőgazdálkodásról szóló jelentésben a minisztérium leszögezi: "A medve- és farkasállomány szabályozása is szükséges, és nem csak a vadállományban okozott tetemes anyagi károk miatt, hanem azért is, mert bizonyos területeken túl nagy koncentrációban jelennek meg az említett nagyragadozók."

2016 márciusában 2235 medve élt Szlovákiában, melyből 16 elpusztult, 18-at pedig vadászok lőttek le. A farkasok valamivel többen, 2540-en voltak, 47-et vadásztak le, és hat darab pusztult el.

A ragadozók tavaly 1,75 millió eurós kárt okoztak – leginkább a vadállományt ritkítják -, ami 341 ezer euróval több, mint 2015-ben. A legkártékonyabbnak a farkas számít (1,29 millió euró), őt követi a hiúz (323 ezer euró), majd a majd a barna medve (136 ezer euró)- írta a parameter.sk. 

Már három medve jár-kel hazánkban

Az elmúlt napokban egy emberként követte az ország a medvét, aki Szlovákiából jöhetett, és keresztülcammogott hazánkon, egészen délre, Sándorfalváig. Ott elfogták, majd visszavitték a szlovák határ közelébe, és szabadon engedték nyomkövetővel, amit hamarosan valahogy leszedett magáról.Róbertről kiderült, hogy egy idősebb nőstény egyed. Aztán egy medve Sajókeresztúron tűnt fel tegnap, amint átrohant a település játszóterén! Igen ám, de medvét kaptak lencsevégremára virradóra Miskolcon is, íme: A Bükki Nemzeti Park közleménye szerint a két medve nem ugyanaz, hanem két különböző medve! Az Indexnek azt mondták, hogy a Sajókeresztúron észlelt állat nagyobb, mint a Sándorfalvát megjárt példány. Sőt! Szirmabesenyő közelében egy bocsot is láttak a természetvédelmi őrök, több alkalommal is! A bocs vélhetően a sajókeresztúri medve kölyke lehet, a Miskolcon feltűnt pedig ugyanaz, akiért már egy hete izgul az ország. (Bükki Nemzeti Park / Index/444.hu)
SŐT Abonyban is láttak medvét tegnap.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mai sajtóközleménye:

2018. június 17-én hajnalban Miskolcon készült egy telefonos felvétel, amelyen jól látható, hogy egy medve sétál a négysávos úton. A lakosság és a medve biztonsága érdekében a Bükki és Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai tegnaptól folyamatosan kint vannak a területen és figyelemmel kísérik a Sajó mentét, viszont arra kérik a lakosságot, ha medvét látnak, jelezzék a természetvédelmi őrszolgálat +36 30 861-3808 ügyeleti telefonszámán. Az elmúlt nap után úgy tűnik, hogy a Miskolc környékén lévő medve nem azonos a néhány nappal ezelőtt elengedett medvével, éjszaka a járőröző természetvédelmi őrök ugyanis Szirmabesenyő határában több helyen látták a medve kisbocsát is. Előzmények 2018. június 16-án reggel Sajókeresztúr főterére tévedt egy medve, ahonnan Szirmabesenyő irányába vette az irányt. A lakosság a természetvédelmi őrszolgálat ügyeleti telefonszámán értesítette az észlelésről a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot.
A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a helyi polgárőrséggel, a rendészettel, valamint a rendőrséggel közösen vonult fel a Szirmabesenyő és Sajókeresztúr közötti területre a lakosság és a medve biztonságának érdekében. Azt nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy ez a medve az-e, amelyet két nappal ezelőtt a szlovák-magyar határ mellett engedtek el. Idő közben Szirmabesenyő polgármestere, Huszti Gábor a közösségi médián keresztül tájékoztatta a lakosságot a medve észleléséről és a szükséges teendőkről, mivel a Sajó egyik partja már lakott terület. A délutáni órákban a szakemberek a Miskolci Állatkert munkatársaival közösen igyekeztek befogni a medvét. A közösségi médiában több helyen megjelentekkel ellentétben azonban nem üldözték, ki sem akarták lőni, pusztán a biztonság megteremtése volt a cél – a medve és a lakosság számára is.


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás