Hirdetés

Súlyosan veszélyeztetett ősi halfaj váratlanul sok példányára bukkantak Ausztráliában. A folyami fűrészhalak 5-7 méter hosszúak, és 1000 kilót is nyomnak.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) és helyi vadőrök előzetes vizsgálatai során 25 törpe fűrészhalat (Pristis clavata) és folyami fűrészhalat (Pristis pristis) találtak, emellett először találkoztak folyami cápával (Glypsis glypsis) és északi vagy Új-Guinea-i folyami cápával (Glyphis garricki) ebben a folyóban. A CSIRO bejelentése szerint várhatóan ötévnyi kutatásra lesz szükség a Victoria-folyóban ahhoz, hogy megismerjék ezeknek az állatoknak a viselkedését és szaporodását.

A fűrészhalak kihaltnak számítanak azon országok 40 százalékában, melyekben korábban még előfordultak, de léteznek még egészséges populációik Ausztrália északi trópusi területein. A világ legnagyobb halai közé tartoznak, akár hét méter hosszúra és ezer kilogrammosra is megnőhetnek.

folyami fűrészhal © CSIRO David Wachenfeld

"Hatalmas dinoszauruszok" – fogalmazott Richard Pillans, a CSIRO kutatója. "A legnagyobb, amit én láttam, csak ötméteres volt. Amikor valami ilyen nagyot, ilyen különös kinézetű dolgot látsz, egy ekkora fűrésszel a testén, úgy érzed, négymillió évre tekintesz vissza. "Minden, ami Észak-Ausztráliában történik, fenyegetést jelent számukra. Jó, hogy most megpróbálhatunk többet megtudni róluk és remélhetőleg megmenthetjük őket a kihalástól" – tette hozzá.

Mivel a fűrészhal-populációk nagyon kicsik, és 15 évbe kerül, mire elérik az ivarérettséget, a kutatóknak sohasem volt lehetőségük arra, hogy tanulmányozzák utódnemzési szokásaikat. Ez már csak azért is ígérkezik érdekesnek, mert korábban éppen fűrészhalaknál figyeltek meg a tudósok először gerinceseknél egy sor szűznemzést, vagyis párosodás nélküli szaporodást.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás