A rovat kizárólagos támogatója

A „libasimogatókat” hasonló módszerekkel lehetenítették el, mint manapság a „migránssimogatókat.” Évtizedes történet, rengeteg áthallással és tanulsággal. A Négy Mancs egy bécsi központú állatvédelmi alapítvány, többek között az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Dél-afrikai Köztársaságban illetve Brüsszelben is működtet irodát.

Magyarországon 2008 környékén kezdte meg a munkát: mind a haszon-, a házi-, a vad- és a laboratóriumi állatok védelmében is szervezett kampányokat. A szervezet idehaza elsőként a baromfipiacot vette célba: kampánya fókuszában a kényszeretetés (amikor kacsáknak, libáknak egy csövön keresztül kukoricadarát nyomnak le a torkukon, hogy felhizlalják a májukat), valamint az élve tolltépés állt, de a tojáspiacon is vizsgálódott az alapítvány.


„Nem viccelek: furkósbotokkal álltak demonstrálók az iroda előtt. Nem volt olyan kis szabolcsi falu, ahol a Négy Mancsot ne átkozták volna” – mesélte az egyik forrásunk, mit éltek át pár éve az állatvédő szervezet munkatársai.

A Négy Mancs Alapítvány a 2000-es évek végén dobott kavicsot az állatvédelmi-állóvízbe, amire az érintett piacok szereplői, valamint a politikai is keményen reagált. Akkor az alapítvány nevével volt tele a sajtó, mára a szervezet a megszűnés szélén van. Információink szerint az alapítványnál már csak egy alkalmazott dolgozik, aki adminisztratív feladatokat lát el, valamint olyan lakossági kérelmek esetén segít, ha egy kutyát kell elhelyezni valamely menhelyen.

Nem kérnek belőlük

A Négy Mancs magára haragította a hazai állatvédő és állatmentő szakmát is. Előfordult egy olyan eset, amikor az alapítvány rossz hírneve miatt egy menhely visszautasította a Négy Mancs megkeresését, pedig még fizetett is volna a kért szolgáltatásért.

A Négy Mancs történetéből több tanulság is kiolvasható: egyfelől a hatalom úgy reagált az alapítvány tevékenységére, ahogyan manapság szokott akkor, amikor egy olyan – mondjuk a menekültek jogaiért küzdő – civil szervezet folytat tevékenységet, ami neki nem tetszik: rögtön külföldi érdekeket „vél felfedezni” a háttérben. Másfelől az is igaz, a Négy Mancs ajtóstul rontott a házba: úgy akarta a baromfipiac állatjóléti helyzetét megreformálni, hogy nem ismert kompromisszumokat, amivel több ezer ember megélhetését tette kockára, nem mellesleg ennek negatív hatása is lehetett volna az állatokra nézve – de erről majd később.
Részletek a Magyar Narancsban >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás