Hirdetés

A Magosfa Alapítvány munkatársai és önkéntesei 12. alkalommal tartottak hulladékgyűjtési akciót az Ipoly folyón. A munka látványos eredménye: 145 zsák és több, nagyobb méretű hulladék a folyó Nógrádszakál és Ludányhalászi közötti szakaszán.

A Magosfa szervezésében június 28. és 30. között 8 kenuval 21 főből álló csapat haladt végig az Ipoly 8 km-es szakaszán. A mederből, illetve a part, gyalogosan megközelíthetetlen részeiről gyűjtötték össze a hulladékot, jellemzően műanyag-palackokat, aludobozokat, nejlonokat, horgászati kellékeket, de “horogra akadt” hűtőszekrény, gépkocsi lökhárító,  tűzoltókészülék, közúti jelzőkaró, vízisídeszka és több gumiabroncs is. Az összegyűjtött 145 zsáknyi, vagyis kb. 13 m3 hulladékot lerakóba szállíttatták el. A kenus továbbhaladás érdekében az elzáródásokat számos helyen megbontották, amely az Ipoly tisztulása mellett a vízi turizmusnak is kedvez.

A folyó említett szakaszán még nem volt nagyobb mértékű hulladékgyűjtési akció. Elsősorban ez, a hulladék felhalmozódása volt az oka annak, hogy az Ipolytisztítási akciók történetében eddig az önkéntesek nem szedtek össze ennyi hulladékot egy-egy akció során. Viszont nagyon alapos munkát végeztek, amelyet jól mutat, hogy 3 nap alatt a kenuk összesen csak 8 km-t haladtak.

Az Ipolytisztási akciónak kettős célja van. Egyrészt a szervezők konkrét beavatkozással kívánják csökkenteni a folyóban található szilárd hulladék, elsősorban a műanyagok mennyiségét. Meg akarják előzni, hogy a műanyagokból mérgező anyagok kerüljenek bele a folyón keresztül a táplálékláncba, valamint hogy a műanyagok kisebb darabokra essenek szét, és mikroműanyagként veszélyeztessék a folyó és környéke állatvilágát, az itt élők, illetve az ide látogatók egészségét. A mikroműanyagok szennyezéséről aggasztó hírek érkeznek nem csak az óceánok, tengerek, hanem a hazai folyók tájékáról is. Azonban van remény, ahogy az Ipoly folyó alsó szakasza is mutatja: a Magosfás önkéntesek már nyolc alkalommal dolgoztak ott, és évről évre csökken a hulladék mennyisége a folyóban. A szervezők a folyó magyarországi felső szakaszán is erre számítanak.

Az akció másik célja: a Magosfások pozitív példát kívánnak adni a helyi lakosoknak, önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozóknak, hogy óvják, védjék környezet állapotát, és saját lehetőségeik szerint javítsanak is az élővizek állapotán.

A Magosfa Alapítvány az idei akciót az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának anyagi támogatásával valósította meg, de az önkéntesek mellett hálával tartoznak a szlovákiai Bussa Önkormányzatának, a zebegényi Depo-Z Túraközpontnak és Ipolytölgyes Község Önkormányzatának is a különböző adományért, segítségnyújtásért.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás