Hirdetés

Ismét hatalmas kánikulától szenved egész Európa. Több országban is évtizedes melegrekordok dőltek meg a napokban. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos veszteségek az elmúlt 35 évben 453 milliárd eurót tettek ki.

Az éghajlatváltozás nemcsak az utcákon, hanem az Európai Parlamentben is kiemelt téma. Egy újonnan mandátumot kapott képviselő külön klímaváltozási alap létrehozására tett javaslatot a környezetvédelmi szakbizottság első ülésén.

“Jelenleg 38 fok van Brüsszelben, ami rekordnak számít. Ez egy gazdag város, de a Közel-Keleten nem ez a helyzet. Az alkalmazkodásra a polgári lakosság védelme érdekében ugyanúgy szükség van mint az infrastrukturális fejlesztésekre. Akkor tudnánk még időben és hatékonyan kezelni a klímaváltozás okozta kihívásokat, ha egyetlen központ alapba gyűjtenénk össze minden erőnket. Ez az egyetlen esélyünk” – mondta az euronewsnak Petrosz Kokkalisz.

A görög képviselő hozzátette, hogy ennek az alapnak már az Unió következő 7 éves költségvetési időszakában működnie kellene.

“Egy globális új zöld megállapodás, amely – a párizsi klímaegyezménynek megfelelően – az átlaghőmérséklet növekedését 1,5% százalék alatt tartaná, a világ GDP-jének 1,5-2%-át igényelné évente, ami mintegy egy billió eurót jelent. Az Európai Bizottság új elnöke pontosan ugyanennyit ígért, de 10 évre. Ez nem elég. Jelenleg a zöld beruházásokra évente 0,4 százaléknyi GDP jut, ami mindössze 300 milliárd euró. Fel kell gyorsítanunk a folyamatot. A magánbefektetések már elkezdtek ebbe az irányba fordulni, de egy strukturális uniós alap sokat lendítene a helyzeten és egy új, fenntartható adózási rendszer kidolgozása szintén a kívánt irányba terelhetné a tőkeáramlást” – fejtette ki részletesebben elképzeléseit az európai parlamenti képviselő.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség számításai szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos veszteségek az elmúlt 35 évben 453 milliárd eurót tettek ki.
Nyitókép: aszály a Loire folyón a torkolattól nem messze.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás