Hirdetés

A G7-csúcs 20 millió dollárral segítené az amazonasi erdőtűz megfékezését. Az egyre durvább természetkárosodás ellenére, A szélsőjobbos Bolsonaro elnök szerint inkább fordítsák a G7-államok a pénzt az európai erdők újratelepítésére.Azonnali 20 millió dolláros segélyt nyújtanak a G7 országcsoport tagjai az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére – jelentette be tegnap Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón.

Macron elmondta, az Egyesült Államok is támogatja a közös kezdeményezést, ő maga hosszú beszélgetést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az amazóniai erdőtüzekről.  A francia elnök szerint Trump csupán azért nem vett részt a csúcstalálkozó biodiverzitással foglalkozó ülésén, mert éppen abban az időben kétoldalú találkozója volt. A Fehér Ház azt közölte, Trump indiai és német kormánytagokkal tárgyalt, ezért más képviselte őt az ülésen, írja a CNN. Macron egyébként különleges ajándékkal lepte meg a G7 országcsoport vezetőit, hogy emlékezetes maradjon számukra a biarritzi csúcs: mindenkinek egy halászhálók újrahasznosításával készült órát nyújtott át a tárgyaláson. A karórák napelemmel működnek. A francia elnök ezzel szimbolizálta, hogy nemzetközi összefogásra van szükség az óceánok védelme és a fenntarthatóság témakörében-tudósított az MTI.

Brazília nem kér az amazóniai tűzoltásra szánt 20 millió dolláros gyorssegélyből

A brazil kormány elutasítja a G7-ek 20 millió dolláros gyorssegélyét az Amazonas-medencében pusztító erdőtüzek megfékezésére – közölte Onyx Lorenzoni, Jair Bolsonaro brazil elnök kabinetfőnöke tegnap este. Lorenzoni kijelentette, hogy a pénzt inkább az európai erdőségek újratelepítésére kellene fordítani.

Az AFP francia hírügynökség szerint a brazil elnöki hivatal megerősítette a gyorssegély elutasítását. Bolsanaro korábban arról is írt, gyarmatként kezelik országát.  Az Amazonas medencéje nyolc ország területén fekszik, és 6,3 millió négyzetkilométeres területével Dél-Amerika több mint harmadát foglalja el, a legnagyobb részét esőerdő borítja. Az esőerdőben pusztító tüzek tetemes részét nem villámcsapás vagy egyéb természeti csapás okozza, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

Ezért életbevágó a tomboló erdőtűz megfékezése.

Az Amazonas-szerte tomboló erdőtüzek miatt fokozódik a globális frusztráció és nemzetközi szintűre nőtt az aggodalom, írja a Treehugger.  Jair Bolsonaro brazil elnök felelőssége a kialakult és tragikus erdőtűzben kritikusai szerint már nem kérdés, hisz a farmerek bujtogatása tőle származott, miszerint szerezzenek maguknak területeket a gazdálkodásaik számára, akár erdőtüzek generálásával. A farmerek azonban nem tudták kordában tartani a meggyújtott területek égését, ez okozta a tragédiát. Eközben Bolsonaro azt állítja, hogy Macron terve Brazíliát gyarmatként, egyfajta senki földjeként kezeli.

Az Amazonas, a Föld tüdeje majdnem kétszer olyan gyorsan ég, mint tavaly, mindenkinek össze kell fognia pártállástól függetlenül a pusztító tűz megállításáért
– jelentette ki ugyanakkor Carlos Durigan, a Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) igazgatója, aki számadatokkal is bizonyítja, miért rendkívüli probléma az Amazonas lángolása.

A medencében

34 millió ember, beleértve 380 őslakos csoportot,
2,5 millió rovarfaj,
550 hüllőfaj,
500 emlősfaj,
2500 halfaj,
1500 madárfaj,
és 30000-nél is több növényfaj él.

Az Amazonas folyó medencéjének ikonikus állatfajai mellett – mint a jaguár, a tapír és a rózsaszín folyami delfin – a terület a bolygó összes fajának 10–12 százalékának is élőhelyéül szolgál. Továbbá ez a legnagyobb érintetlen erdőség a bolygón. Évente elnyeli a teljes szén-dioxid-kibocsátás egynegyedét. A bolygó tiszta levegőjének körülbelül 20 százalékát termeli, és a veszteség mértékének növekedése globális hatásokkal jár. Amikor ezek az erdők megsemmisülnek, a területen megkötött, 200 gigatonnányi szén szabadul fel, tovább fokozva a klímaválságot.

Vagyis nem a gyarmatosításról szól bármilyen segítségnyújtás, hisz az emberek és fajok millióinak közvetlen fenyegetettségét jelenti az erdőtűz, így a tét az, hogy a bolygó mindannyiunk számára életképes maradjon – írta a sokszínűvidék.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás