A rovat kizárólagos támogatója

Balogh Samu lett Karácsony Gergely kampányfőnöke, ilyen minőségében első interjúját a Partizánnak adta. Az eddig várostervezéssel foglalkozó szakember januárban szállt be Karácsony főpolgármesteri kampánycsapatába, korábban nem politizált.

Balogh optimista a következő öt évvel kapcsolatban, szerinte példa nélküli, ahogy a hat ellenzéki párt a kampányban együtt tudott működni – sikerrel. A legnagyobb meglepetésnek Pikó András 8. kerületi győzelmét tartja, ha ez lehetséges volt mindent el lehet érni, fogalmazott. Pikó győzelme igazi kultúraváltást jelent Balogh szerint.

Puzsér Róbert viszont nem jelentett kultúraváltást szerinte. Balogh eleinte „nagyon hálás“ volt Puzsérnak, mert „nagy szerepe volt abban, hogy ilyen zöld színezetű lett a kampány“.  Később azonban Puzsér kampánya már az ellenzékről szólt, nem pedig arról mit akar csinálni Budapesttel. Az előválasztási folyamatban sem vett részt, és Puzsér ezzel elvesztette hitelét.

„Fontos az a szerep, amit az elején vitt, a kívülről dörömbölő, konkrét célokért küzdő politikai aktorokra szükség van“, a kampány előrehaladtával viszont eltávolodott a kezdeti hangvételétől.  Balogh szerint igaz, hogy Puzsér nem tudta volna megnyerni az előválasztást, de az sem volt egyértelmű, hogy Karácsony lesz a nyertese a folyamatnak.

A kabinetfőnök úgy gondolja, akár egy éven belül meg lehet valósítani az észak-déli villamostengelyt a pesti oldalon is, Pesterzsébettől az Újlipótávrosig „ehhez csak 40 méter sínpárra van szükség“. A bicikliúthálózat fejlesztéséhez is inkább csak akarat kell, nem pedig pénz, így ezen a területen is gyors eredményt vár Balogh.

Legnagyobb álma, hogy a déli városkapu területén  (ami a Csepel-sziget észak-keleti része és a Soroksári-Duna pesti oldala a Rákoczi-híd környékén) megszülessen a Budapesti Nagyerdő. Balogh szerint ez az utolsó olyan hely a fővárosban, ahol hasonló nagyságú zöld területet lehet kialakítani. A belvárosból könnyen elérhető, ma rozsdaövezet és parlag, és az, hogy mit építünk ide, 100 évre meghatározza Budapest élhetőségét, magyarázta Balogh.  A fővárosi közgyűlés első fontos döntései a klímavédelemre, az átláthatóságra és a szociális ügyekre fognak vonatkozni, míg a legnagyobb a fővárosi cégek működésének jó megszervezése lesz Balogh szerint.

Nyitókép: Balogh Samu a RÁDIÓ9 2019 szeptember 12-i adásának vendégeként.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás