A rovat kizárólagos támogatója

Ferenc pápa az elmúlt napokban újra felhívta a figyelmet arra, hogy a COVID-19 válság egy még nagyobb globális kihívásra világított rá: a társadalmi- és környezeti válságra. A kormány az elmúlt tíz évben szétverte a környezetvédelmi intézményrendszert, és a KDNP hallgat. És minden zöld területen hallgat.

Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr!
Tisztelt Elnök Úr!

Ferenc pápa az elmúlt napokban újra felhívta a figyelmet arra, hogy a COVID-19 válság – mely megrázta az egész világot –, egy még nagyobb globális kihívásra világított rá: a társadalmi- és környezeti válságra.

A Szentatya szerint is választanunk kell, hogy továbbra is szemet hunyunk a szegények szenvedése és közös otthonunk, a Föld kizsákmányolása fölött, vagy minden szinten törekedünk viselkedésünk megváltoztatására. Ha nem lépünk radikálisan, akkor pedig lehetetlenné válik a klíma- és ökológiai katasztrófa, és a jelenleginél sokkal súlyosabb társadalmi válság elkerülése. „A célunk világos: egy évtizeden belül felépíteni egy olyan világot, mely megfelel korunk nemzedékeinek beleértve mindenkit, a jövő generációi kilátásainak lerombolása nélkül.” – mondta Ferenc pápa. Arra hív mindannyiunkat, hogy tegyük magunkévá az általa integráló ökológiának nevezett koncepciót, amit az Ön által is jól ismert Laudato Si’ enciklikában fejtett ki részletesen. A Szentatya szerint egyénenként, közösségenként és nemzeti szinten is nagyon komoly feladataink vannak. Idézve őt: a Föld gondozása és óvása is alapvető emberi jog.

Ferenc pápa szavait olvasva még kevésbé értem azt, hogy Önök, akik elvileg a keresztény értékeket képviselik a kormányzatban, miért nem erősítik fel a Szentatya hangját, és ami ennél is fontosabb, miért nem lépnek az aktív cselekvés terepére. Azt tapasztaljuk nap mint nap, hogy a KDNP szolgaian asszisztál a Fidesz zöldre festéséhez, a környezetromboló, szegényellenes, neoliberális gazdaság- és társadalompolitikájához.

A kormány nem elég, hogy nem támogatja a CO2 kibocsátás 65%-os csökkentését előirányzó szigorúbb klímacélokat, de Magyarország szégyenszemre utolsó helyen kullog a megújuló energia és energiahatékonysági célok tekintetében is, és a KDNP hallgat.

A kormány az elmúlt tíz évben szétverte a környezetvédelmi intézményrendszert, és a KDNP hallgat.

A kormány a környezetromboló nagyvállalatok mellé áll a magyar kis- és középvállalkozók helyett, nem határolódik el a szabadkereskedelmi egyezményektől, és a KDNP hallgat.

A kormány nem tesz érdemben azért, hogy az ország vízvisszatartó képességét, és ezzel mezőgazdaságunk alkalmazkodóképességét, élelmiszerbiztonságát javítsuk, és a KDNP hallgat.

A kormány magára hagyja a klíma- és ökológia válság, valamint a növekvő társadalmi egyenlőtlenségek miatt egyre nagyobb számú és egyre kiszolgáltatottabb helyzetben lévő szegények százezreit, és a KDNP hallgat.

A kormány lehetetlenné tette a szélerőművek telepítését, helyette a drága, veszélyes és környezetszennyező atomenergiát erőlteti, és a KDNP hallgat.

A kormány lebetonozza a zöldfelületeket és beépíti nagy tavaink partját, és a KDNP hallgat.

Vajon Ferenc pápa mit szólna ehhez a nagy csöndhöz?

A KDNP előtt két út áll, ha az egyikre lép, akkor képviselheti a katolikus egyház álláspontját, és felemelheti végre a szavát a kormány antizöld politikájával szemben, kiállhat a 65%-os CO2 csökkentést előirányzó klímacélok mellett, és szószólójává válhat a válság miatt egyre nagyobb bajban lévő szegények százezreinek.

Ha a KDNP a másik utat választja, akkor viszont ideje elhagyni nevükből a „keresztény” jelzőt, a zöldre festés ugyanis nem túl keresztényi.

Van választási lehetőségük! Kormányon vannak, kérem lépjenek végre a cselekvés mezejére!

Üdvözlettel:
Schmuck Erzsébet,
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás