Hirdetés
Forrás: merce.hu

Ha valaki meg akar szabadulni azoktól a ruháktól, amiket már nem hord, de nem szeretné kidobni őket, az egyik kézenfekvő megoldás, hogy adományboltoknak vagy turkálóknak adja tovább – gondolhatnánk. A ruhaadományok 80 %-a a szemétben végzi, néhány afrikai ország pedig lassan belefullad a textilhulladékba.

Csakhogy a BBC legújabb videója szerint a legtöbb esetben ez is ugyanolyan káros és környezetszennyező, ugyanis a világ tehetősebb felén olyan sok ruhadarabot halmozunk fel és olyan gyakran cseréljük le gardróbunkat, hogy ekkora felesleggel a használt árukkal kereskedők képtelenek mit kezdeni. Így hiába a jó szándék,  az adományruhák 80 százaléka végül ugyanúgy egy hulladéklerakóban végzi, mintha csak elsőre kidobtuk volna, és mindössze 20 százalékukat sikerül újrahasznosítani vagy használt ruhaként értékesíteni.

Így gyilkolod a bolygót kényszeres ruhavásárlásoddal

Amint az a brit hírportál videójából kiderül, valójában az még az egyszerűbb eset, ha ezek a ruhák az adományboltok kapacitása híján rögtön mennek a szemétbe, ugyanis gyakran (kb. 70%-ban) először elszállítják a halmokat a globális dél valamelyik szegény országába, ahol ugyan megpróbálnak a helyiek kereskedni velük, de a BBC szerint nehéz ebből profitálni, ugyanis a rossz állapotú és minőségű darabok végzik ott.

Így hát végül a fél világon átutaztatott ruhák is hulladékként végzik, csak így már nem a nyugatnak kell bajlódnia ezekkel a ruhahegyekkel, hanem jellemzően valamelyik afrikai országnak. A BBC videósa felhívja a figyelmet: ez a neokolonializmus egyik fajtája, és egyáltalán „nem oké”.

„A ruhák minősége még sosem volt rosszabb, és a trendek mindennél gyorsabban váltják egymást” – mutatott rá a probléma egyik gyökerére a videóban megszólaló etikus stylist, kiemelve, hogy 2018-as adatok szerint évente több mint 13 millió tonnányi új darab készül, miközben 700 ezer tonnányi ruhától akarunk megszabadulni. És miután ennek a feleslegnek csak kis része hasznosul valójában, úgy aggodalomra ad okot, hogy a rengeteg textilhulladéknak, ami így keletkezik, több száz év kell a lebomláshoz, miközben szennyező gázok is keletkeznek. Minden másodpercben egy teherautónyi ruhának megfelelő mennyiségű textil kerül a szeméttelepekre.

A BBC szerint néhány afrikai ország már harcol az ellen, hogy a gazdagabb országok ne szemétlerakónak használják őket: 2018-ban például több észak-afrikai állam bojkottálta ezeknek a ruhaszállítmányoknak a fogadását, ami többek között például konfliktust okozott Ruanda és az Egyesült Államok között. De hosszú távon ez sem fenntartható, hiszen ettől ez a rengeteg ruha még nem tűnik el a Földről.

De akkor mi az etikus megoldás? – Adódik a kérdés.

Ahogy a Mérce írja, a válasz nem egyszerű, hiszen arra egyelőre nincs jó válasz, mi legyen ezzel a rengeteg felesleggel, ami már a nyakunkon van. Egy ilyen globális probléma pedig nem is fog megoldódni egyéni felelősségvállalás szintjén, pláne amíg a globális dél gazdaságilag ki van szolgáltatva annak, hogy a gazdagabb országokkal kereskedjen, akár még szeméttel és kizsákmányoló gyakorlatok mentén is. De persze addig is, aki teheti, annak érdemes megfontolnia, hogy kevesebbet és átgondoltabban vásárol.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás