Hirdetés

Az ecuadori vámtisztviselők 185 fiatal teknőcöt fedeztek fel egy bőröndbe csomagolva, amelyet tegnap a Galápagos-szigetekről a szárazföldre küldtek.

A Galápagos-szigetek egyik repülőterének munkásai 185 teknőst fedeztek fel egy bőröndben. Az állatokat Ecuador szárazföldi részére csempészték volna – közölte az ecuadori környezetvédelmi minisztérium. Egy rutinellenőrzésen találták meg tegnap az állatokat, a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A BBC szerint a hüllőket műanyagba csomagolták, és Baltra szigetének fő repülőtérén egy rutinvizsgálat során találták meg őket. Közülük tíz elpusztult – közölték a tisztviselők.  A galápagosi teknősök egyik legnagyobb fenyegetését az állatgyűjtők illegális kereskedelme és az egzotikus kisállat-piacok jelentik. A Baltra repülőtéren lefoglalt teknősökről azt gondolják, hogy három hónapnál fiatalabbak. A vadon élő állatok kereskedelmével harcoló tisztviselők szerint az “újszülött” állatok darabja 5000 dollárnál is nagyobb összeget érhet a feketepiacon.

Az állatok Galápagosból történő csempészése miatt egy-három év börtönbüntetés jár.
Egyedülálló állat- és növényvilága miatt az Ecuadortól ezer kilométerre nyugatra lévő vulkáni szigetek 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek. A szigetcsoporton él a galápagosi óriásteknős, az eredetileg ott honos 15 teknősfaj közül három már kihalt. A Csendes-óceánon elzártan elhelyezkedő szigetcsoporton világviszonylatban a legnagyobb a kizárólag ott megtalálható fajok száma.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás