Hirdetés

Sok szó esik a magánházak környezettudatos felújításának kapcsán a napelemekről. A napelem rendszer telepítése panelházak vagy társasházak tetejére egy hasonló kérdéskör és egyre népszerűbbé válik. Panelben vagy társasházban azonban a közös villanyóra és közös tetőzet miatt kicsivel bonyolultabb a napelem rendszer telepítésével járó papírmunka.

Közösségben használjuk a napelem rendszert?

Minden lakónak bele kell egyeznie a munkálatokba, közös megegyezés alapján el kell osztani a költségeket, és csak azután tudunk panelre vagy társasházra napelem rendszert telepíteni. Különösen a régebbi ingatlanok okozhatnak némi fejfájást a tetőszerkezet elavultsága miatt. De ez lényegében nem egy áthidalhatatlan probléma. Sőt, ha tetőcserére van szükség, akkor a lakótársulás tagjai között megoszlik a költség.

Ha ilyen ingatlanban van tulajdonunk, akkor is érdemes körüljárni a kérdéskört és megfontolni, hogyan és mennyiért lehet napelem rendszert telepíteni a háztetőre. A helyhiány miatt valószínűleg nem lesz lehetőség teljes háztartások ellátását megoldani, azonban a közös költségeket fedezni tudja egy ilyen beruházás.

Nem fogja többé a lakók pénztárcáját terhelni a közös helyiségek energiaellátása, ami szimpatikus előnynek számít, főleg, ha a környezetbarát és olcsó energiatermelést is hozzászámítjuk. A napelem rendszer így nem csak a saját, de közösségünk energia igényét is fedezheti.

Lehet panelre napelem rendszert telepíteni?

A lakótársulások esetében meg kell egyezni a lakókkal, hogy engedélyezik-e a munkálatokat és hozzájárulnak-e a befektetéshez. Azontúl a munkálatokkal nem lesz dolgunk, hiszen a szakemberek elvégzik helyettünk a munkát. Lényegében nem sokkal összetettebb feladat egy tízemeletes tömbház tetejére panel rendszert telepíteni, mint egy külvárosi magánház tetőzetére. De ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy társasház esetében több tucat család életében hozhat alapvető változást ez a rendszer, akkor az előnyök nyilvánvalóak.

Az a konklúziónk, hogy lakótársulások háztetőjére is megéri napelem paneleket szereltetni, sőt talán még költséghatékonyabb megoldás is lehet, mint a magánházak esetében. A költségek pontos kiszámításában segítséget nyújt a napelem kalkulátor. Egy magánházra akár 10 millió forint is lehet egy napelem rendszer telepítése. Panel esetében, ha ezt az összeget a lakók között osztjuk el, akkor egészen barátságos árat kapunk az ingyen energiáért cserébe.

A projekt elég sok munkával jár, hiszen mindent engedélyeztetni kell, és a terveket ki kell dolgoztatni egy hozzáértő kivitelezővel. De azt látjuk, hogy hosszú távon érdemes befektetni egy napelem rendszerbe, hiszen nemcsak a villanyszámlán tudunk spórolni, hanem a sűrűn lakott panelrengeteg tisztaságát is növelni tudjuk. 

A környezettudatosság nemcsak hóbort. Törekedni kell a minél szélesebb körű fejlődésre és megújulásra, annak érdekében, hogy hatékonyan járuljunk hozzá a fenntarthatóság növeléséhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás