Hirdetés

A Scientific American és a Die Zeit is egyre aggasztóbb dolgokról számol be a fukusimai atomerőmű kapcsán. Kiderült, hogy a baleset súlyosabb volt minden eddigi bejelentésnél, és nem is a cunami okozta – legalábbis a megsérült 1-es blokkban -, hanem maga a földrengés.

Nem vádolhatjuk a japán hatóságokat és a reaktorüzemeltetőket túlzott nyíltsággal a fukusimai atomerőmű katasztrófája után. Igaz, pontosan még a szakértők sem tudják, mi történt a márciusi földrengés, majd a rákövetkező cunami után a japán atomerőműben. Más kérdés, hogy a viszonylag egyszerűbb, a külső környezetre vonatkozó mérési adatokról is egymásnak ellentmondó hírek érkeztek az elmúlt hónapokban, így teljes bizonyossággal semmit sem állíthatunk a Japánban történtekről.

Az elmúlt héten a Tepco (Tokyo Electric Power Company), a fukusimai atomerőmű üzemeltetője újabb érthetetlen és bonyolult közleményében megint egy váratlan beismerést tett – a Scientific American amerikai tudományos szaklap értelmezése szerint. A Tepco közleményében ugyan nehéz eligazodni, de az amerikai forrás szerint immár a japánok elismerték: teljes és nem csupán részleges reaktorolvadás következett be a fukusimai egyes blokkban. Mindez azt jelenti, hogy a leginkább radioaktív központi mag alighanem átégette az úgynevezett „konténment”-et, azaz az egyes reaktort övező burkot. (Az sem kizárt, hogy ugyanez történt a másik két sérült reaktorban is.)

RÉSZLETEK >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás