Hirdetés
Forrás: telex.hu

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap óva intette a nyugati országokat attól, hogy követeléseket fogalmazzanak meg az Északi-sarkvidék területével kapcsolatban.

A globális felmelegedés miatt a sarkvidék egyre inkább hajózható, a régió emiatt a globális versengés új színterévé kezd válni – írja az AFP.

Az orosz, valamint az Északi-sarkvidéki Tanács országainak (az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Dánia, Svédország, Finnország és Izland) külügyminiszterei  a héten szerdán és csütörtökön fognak ülésezni Reykjavíkban. Lavrov és Antony Blinken amerikai külügyminiszter ekkor kétoldalú megbeszéléseket is fog folytatni.

A találkozó előtt Lavrov egy moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta: „Mindenki számára már régóta világos, hogy ez a mi területünk, ez a mi földünk. Felelősek vagyunk azért, hogy a sarkvidéki partjaink biztonságban legyenek.”

Ahogy az éghajlatváltozás miatt az Északi-sarkvidék egyre jobban megközelíthetővé válik, az Északi-sarkvidéki Tanács tagjai és Kína részéről is megnőtt az érdeklődés a régió természeti erőforrásai és hajózási útvonalai iránt. Vlagyimir Putyin orosz elnök az elmúlt években stratégiai prioritássá tette Oroszország sarkvidéki térségét. Katonai infrastruktúrák kiépítését és ásványkincsek bányászatát rendelte el a régióban. Mindez fokozta a feszültséget az Északi-sarkvidéki Tanács országaival.

Oroszország azt reméli, hogy az új északi-tengeri hajózási útvonalak kihasználásával olajat és gázt exportálhatnak a tengerentúli piacokra. Az északi útvonalat használó hajók akár 15 nappal hamarabb is eljuthatnak az ázsiai kikötőkbe, szemben a Szuezi-csatornát használó hajókkal. Eközben Egyiptom arra készül, hogy a csatornát kiszélesítik, hogy a jövőben elkerüljék az olyan baleseteket, mint az Evergiven beszorulása volt.

Az amerikai haditengerészet 2018-ban a Norvég-tengerre küldte az USS Harry S. Truman repülőgép-hordozót, ilyenre az 1980-as évek óta nem volt példa. Idén februárban az Egyesült Államok még tovább növelte a katonai jelenlétét Norvégiában, négy B-1-es bombázót telepítettek a skandináv országba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás