A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A használt gumi Magyarországon veszélyes hulladéknak számít. Ezeket a fajta hulladékokat a normáltól eltérő módon kell kezelni.

Idehaza évente több tízezer tonna gumi kerül leselejtezésre. Ha ezek nem kerülnének újrahasznosításra, akkor óriási környezeti terhelést okoznának. Nem mindenki van azonban tisztában azzal, hogy mit is kezdhet az elhasználódott, elöregedett nyári gumi vagy téli gumi garnitúrájával, így most sorra vesszük a lehetőségeket.

Az elhasznált abroncsok leadása

Nem kell, hogy a garázsban vagy a pincében kerülgesd a már elhasznált abroncsokat. A szokásos tavaszi vagy őszi gumicsere alkalmával dönthetsz úgy, hogy leadod a gumikat egy kereskedőnél. Vannak olyan helyek, ahol térítési díj megfizetése nélkül, ingyen átveszik a feleslegessé vált téli gumi és nyári gumi szetteket.

Érdemes figyelni az önkormányzatok felhívásait. Az egyes településeken évente szoktak gyűjtőakciót szervezni. Vannak hulladékudvarok is, amelyek befogadják az autógumikat, mint veszélyes hulladék, ám megeshet, hogy fizetni kell érte.

A gyártóknak és a forgalmazóknak Magyarországon nincs törvényi kötelezettsége arra vonatkozóan, hogy át kelljen venni a gumikat ingyenesen. Pedig ez sem volna elképzelhetetlen, hiszen létezik ilyen szabály az akkumulátorok és a gyógyszerek kapcsán.

Használt gumik újrahasznosítása

A ma készülő abroncsoknál odafigyelnek arra, hogy környezetbarát technológiával állítsák elő őket. A gyártás során kerülik a benzol, toluol és más káros anyagok használatát.

Az Európai Unió területén az elmúlt negyed évszázad során megötszöröződött a gumik újbóli felhasználása. A gumigranulátumot felhasználják utak építésénél, a vasúti közlekedés során. A játszóterek és futópályák rekortán anyagának alapanyagául is szolgálnak a használt gumikból származó gumigranulátumok. Felhasználják cipők készítéséhez, tetőszigetelés alkalmával, zajvédelmi berendezésekhez és még számos más módon.

Vannak, akik homokozót, hintát, virágládát vagy éppen fekhelyet készítenek a már nem használt abroncsokból házi kedvenceik számára.

Gumit égetni tilos

Az abroncsokat fontos szakszerűen, a törvényi előírásoknak megfelelően újrahasznosítani. Ha valaki úgy dönt, hogy elégeti a felesleges téli gumijait, akkor súlyosan terheli ezzel a környezetét. Túl azon, hogy az égett gumi rendkívül kellemetlen szagú, számos vegyület is felszabadul e folyamat során. Ezek közül van, amelyik rákkeltő hatású, de okozhat születési rendellenességet is.

A gumi égetése szén-monoxid-képződéssel is jár. A kerékköpenyeket azért, hogy sokáig tudjanak a gumikkal közlekedni, igen tartósra tervezik, ám éppen ezért a lebomlási idejük is sokáig tart. Akár 50 évbe is beletelhet, mire egy gumiabroncs lebomlik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás