A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A környezetszennyezés korunk egyik – ha nem a legnagyobb – problémája, amely helyzetén sok tényező között a sport is tud segíteni, illetve rontani.

Manapság már a csapból is az folyik, hogy bolygónk haldoklik és meglehetősen válságos állapotban van. Ennek ellenére az emberiség jelentős százaléka nem veszi komolyan a gond nagyságát, mondván, ők úgysem tudnak változtatni. Ez természetesen nem igaz, hiszen sok kicsi sokra megy. Ha a Földön élő hét és fél milliárd ember mind azt gondolja, ők kevesek a változtatáshoz, akkor valóban nem tudunk javuló állapotba lépni. Ez az összefogás mindig is kulcsfontosságú volt a nagyobb ügyek, változások elérése érdekében.

SPORT

A sportolás éppen olyan fontos szerepet tölt be életünkben, mint a környezetvédelemnek kellene. Igyekezzünk olyan edzésformát választani, illetve a választott edzésformát olyan keretek között űzni, hogy ökológiai lábnyomunk a lehető legkisebb maradjon. Egy sport akkor tud a legkevésbé ártalmas lenni környezetünkre, ha minél kevesebb eszközzel, szeméttel és csomagolással jár.

FUTÁS

Tehát például, ha a futást nézzük, az egy abszolút környezetkímélő sportnak mondható mozgásforma. Megvesszük a futócipőt, amely mostanság már elérhető újrahasznosított anyagokból is. Ezen kívül szükségünk lesz még edzős ruhára, ezeknek főként az anyagát, annak előállítását és származási helyét, körülményeit kell figyelembe vennünk. Maga a futás végzése teljesen környezetbarát, leginkább akkor, ha természetben űzzük és közben nem dobáljuk szét az esetlegesen termelt szemetünket. Ezt szintén ki lehet küszöbölni azzal, ha nem műanyagpalackban viszünk magunkkal folyadékot, amelyet aztán jobb esetben a kukába, vagy pedig egy természetben eldugott helyen eldobjuk. Válasszunk inkább üvegből készült kulacsot, ezt rengetegszer újra tudjuk használni, változó kiszerelésben és formában elérhető, kedvünk szerint válogathatunk közülük.

KERÉKPÁR

A kerékpározás a másik legalkalmasabb sport, ha környezetünk védelméről van szó. Biztosan mindannyian hallottuk – vagy mondtuk – azt a mondatot, hogy „Óvd a környezetet és inkább járj biciklivel munkába!” Ez egy nagy igazság, hiszen az autóval ellentétben a kerékpár működtetéséhez nem kell üzemanyagot vásárolnunk, amely nagy megkönnyebbülés Földünknek. A szükséges felszereléseket is elegendő egyszer beszereznünk, védősisak, esetleg biciklis ruha és természetesen maga a kerékpár – ezeken kívül nagyon ritkán kell költenünk egyébre.

EDZŐTEREM

A konditermes edzést is lehet kevésbé szennyező módon végezni. Itt már felmerül a terem áramellátása, fűtése/hűtése, a gépekhez szükséges alkatrészek pótlása, és még megannyi más. A világítást például érdemes napelem segítségével megoldani, vagy olyan fénycsöveket használni, amelyeknek beszerzése és fenntartása kevésbé terheli bolygónkat. Kiemelendő pont a beszerzés, hiszen a mai modern, internet-vezérelte világban egyre elterjedtebbé válik a különböző oldalakról való rendelés. Főleg kínai oldalak lettek népszerűek, ahonnan a rendelt csomag repülővel érkezik, egyrészt a kiszállítási idő lerövidítése miatt (amely még így is 3-5 hétbe telhet), illetve azért, mert tengeri csomagként feladva sokkal kezelhetetlenebb lenne a szállítás. Ezeket a kis alkatrészeket egyesével csomagolják be, ezzel rengeteg felesleges szemetet termelve. Nem beszélve arról, hogy az alkatrészeket és egyéb használati tárgyakat előállító emberek munkakörülménye, fizetése, kezelése egyáltalán nem humánus, de ez már egy másik, szintén érdekes téma.

FUTBALL

A futball esetében inkább a különböző fontosságú és volumenű sportesemények lebonyolításának megemlítése a lényegesebb. Persze nem elhanyagolható például az edzések során használt pálya bevilágítása, öntözése, ápolása. Itt is a napelemeket vagy a LED lámpák használatát kell előnyben részesíteni a környezetterhelés csökkentése érdekében.

Tehát vissza a sporteseményekre. Ha egy focimeccset veszünk alapul, az eseménynek helyet adó létesítmény fenntartása az elsődleges. Rengeteg ember fordul meg egy meccsen, amely a mosdó- és vízhasználattal jár – ez kicsit sem környezetkímélő. A meccs lefolyása alatt a nézők általában esznek, isznak, dohányoznak, amelyek szintén temérdek mennyiségű szemetet jelentenek. Rosszabb esetben ezt a szemetet nem a kukákban, hanem a lelátók ülőhelyei között szétszórva találjuk meg a meccs után.

A rengeteg hátrány mellett meg lehet említeni persze előnyöket is, amelyek Földünk egészségét és gyógyulását szolgálják úgy, hogy nem maradunk ki mi sem az élményből. Ilyen megoldás lehet például az, ha a különböző meccseket, mérkőzéseket inkább otthonról tekintjük meg. A hangulat valószínűleg nem lesz egy és ugyanaz, de több dolgot is tehetünk azért, hogy hasonlítson a „meccsre járós” atmoszférához. Izgalmassá tehetjük például azzal, ha áthívjuk barátainkat és együtt izgulunk a játékosokért. Az unalmasnak vélt fotelban töltött időt érdekfeszítővé varázsolhatja a labdarúgás fogadás, amellyel nemcsak adrenalinszintünket, hanem a bankszámlánkon levő összeget is meg tudjuk sokszorozni. Aladar Kollar, a fogadóipar kiemelkedő alakja fogalmazta meg cikkeiben azt, hogy ez egy – a közhiedelemmel ellentétben – nagyon is biztos anyagi forrássá tud válni, persze csak akkor, ha elegendő időt, energiát és pénzt fektetünk bele.

E-SPORT

Az elektronikus sport, vagy röviden e-sport a videójátékokat profi vagy amatőr szinten űző emberek sportja. Itt természetesen nem a fizikai sportoláson van a hangsúly, hiszen videójátékokról beszélünk. Azonban nem szabad lebecsülni ezt sem, mert ugyanolyan értékű sport, mint a kosárlabda, vagy éppen a kajak, csak más körülmények között űzik. A versenyekre való felkészülés – csakúgy, ahogy maga a megmérettetés is – online zajlik, ehhez csak áramra van szükségünk, amelyet már fent megemlítettünk, hogyan használhatjuk kevésbé szennyező módon.

Az e-sport mérkőzéseit különböző online felületeken lehet megtekinteni élőben, ezzel is óvva környezetünket. Nincsen nagyszabású rendezvény megrendezve olyan értelemben, hogy nem tömörülnek az emberek, nincs se szemetelés, se zajongás, semmi ártalmas.

Látjuk tehát, hogy nem kell lemondanunk a sportolásról akkor sem, ha ismerőseink közül mi vagyunk a „legzöldebbek”. Kompromisszumok és alternatívák – ezek viszik előre a világot, ezek biztosítják a fejlődést!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás