Hirdetés

A Nagy Tavak Koalíció elsősorban olyan balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek összefogása, akik maguk is valamelyik nagy tó védelmében alakultak, és akik környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok alapján kísérik figyelemmel és értékelik a jelenleg zajló tóparti, jórészt turisztikai beruházásokat, valamint az ezeket lehetővé tevő helyi és országos szabályozást és döntéshozatalt.

Az elmúlt években a négy tónál óriási beruházások/fejlesztések, vagy éppen még csak azok előkészítése kezdődött meg, amikről a helyi lakosság jórészt csak a médiából értesült. Az időközben innen-onnan megismert beruházói igények/koncepciók, illetve a beruházásnak kedvező helyi szabályozás módosításai pedig nem győzték meg a helyieket arról, hogy az általában fakivágással, zöld területek beépítésével és egyéb természeti károkozással járó építkezések a környék és a lakóközösség hasznára válnának. A beruházások gyakran lakossági érdek- és jogsérelemmel járnak. A „fejlesztések” mértékét sokszor eltúlzottnak látjuk, ami a természeti és lakossági érdekeket súlyosan sérti, beleértve a jövő nemzedékek érdekeit is. Emellett erősen hiányoljuk a civilek tájékoztatását, bevonását a tervezési és kivitelezési folyamatokba.

„A természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.” – áll Magyarország Alaptörvényének P) cikkében.

A Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó jelenleg mégis veszélyben vannak. A tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek szembe mennek az állam Alaptörvényben rögzített kötelességével. A beruházások kizárólag szűk gazdasági érdekkörök rövid távú gazdasági érdekeit helyezik előtérbe és nem felelnek meg a fenntarthatóság alapelveinek, illetve a jövő generációi felé tanúsítandó felelős gazdálkodásnak.

Nagy Tavak Koalíció demonstráció 2021 május 21. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

Már a Koalíció létrehozását megelőzően a négy nagy tó védelmére alakult szerveződésekként 2020 szeptemberében közös nyilatkozatot adtunk ki, amelyben a döntéshozókat a tavak védelmét garantáló intézkedések meghozatalára kértük. Kérésünkhöz akkor országszerte 74 civil szerveződés csatlakozott.

Szeptemberi kérésünk ellenére a helyzet mostanáig minden tónál csak tovább romlott, a Balaton körül folyamatosan új beépítési tervekről hallani, a Velencei-tónál folyik a területek átminősítése és mostanra a vízminőség és általában a tó ökológiai állapota miatt is aggódni kell, a tataiak a sikeresnek tűnő népszavazási kezdeményezésük ellenére sem nyugodhattak meg, a Fertő-tavon pedig megindult egy hatalmas rombolási folyamat, területrendezés címmel. És a négy tó ügye csak egy szelete annak az óriási problémahalmaznak, amiben vizeinket, erdőinket, természeti kincseinket hanyagul kezelik, és a jelen gazdasági és turisztikai nyereségére használják fel, herdálják el őket.

Ezt nem hagyhatjuk! Ezért tóvédő helyi civilekként, az Alba Natura Civil Alapítvány, a Fertő tó Barátai Egyesület, a Miénk a Grund Városvédő Egyesület, az Összefogás a Balatonért Egyesület és a Stop Avalon! Tata civil mozgalom, a Rendszerszint Országos Közösségszervező Műhely közösségszervezőivel kiegészülve, a Civil Kollégium Alapítvány támogatásával 2020 telén szövetségre léptünk egymással. Saját tavaink védelme mellett, illetve annak erősítése érdekében közös célunk, hogy erősödjön az átláthatóság és a civil kontroll a beruházások kapcsán.

♠ ♠ ♠ KÖVESSE MUNKÁJUKAT IMMÁR SAJÁT HONLAPJUKON >>>

Nyitókép: Nagy Tavak Koalíció demonstráció 2021 május 21. Fertő tó Udvaros Dorottyával. kép: Dörgő Zsuzsi Greenpeace

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás