Hirdetés

Nem volt hibátlan a nemzeti parkok vezetőinek munkája. A Bükki Nemzeti Parki korábbi vezetője, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója is belebukott a földbérletek körüli zavaros ügyekbe- mondta tegnap Illés Zoltán államtitkár az m1 – Ma Reggel c. műsorában. Jöhet a Nemzeti Környezetvédelmi Intézet?

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter új vezetőt nevezett ki mindkét nemzeti park élére. A Bükki Nemzeti Park igazgatója Grédics Szilárd lett, míg a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot Puskás Zoltán irányítja. Mindkét szakember átvette kinevezését.

Illés Zoltán környezetvédelemi államtitkár a személycserékkel kapcsolatban a Ma Reggel stúdiójában úgy fogalmazott: az új vezetőknek hatékony természetvédelmet kell képviselniük, a megfelelő gazdálkodás, területhasznosítás mellett. A nemzeti parkok területén a földbérletek ügyét kell rendezni elsősorban. Illés szerint megengedhetetlen, hogy míg a nemzeti park hektáronként 100 ft-ért adja bérbe a területeket, addig a bérbevevő megkapja a hektáronkénti hatvanezer forintos állami támogatást. Ezeken a területeken nem földéhség, hanem bérleti szerződés éhség van – tette hozzá a politikus. Illés szerint, aki megkap egy ilyen bérletet, aranytojást kapó tyúkot kap,mert elvégzi ugyan a munkát, de jelentősebb támogatást kap.

Az államtitkár arra is kitért, hogy újra lesz háttérintézménye a környezetvédelmi ügyeknek. A költségvetési törvény tervezetében is megjelent már a Nemzeti Környezetvédelmi Intézet működését fedező költségvetési sor. A háttérintézmény feladata lesz az adott törvényekhez tartozó hatástanulmányok elvégzése.

MŰSOR MEGTEKINTÉSE >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás