Hirdetés

Egy nemzetközi tanulmány szerint közvetlenül a márciusi földrengést követően, még a cunami érkezte előtt jelentős mennyiségben jutottak ki radioaktív gázok a légkörbe Fukusimában. Több radioaktív xenon szabadult ki, mint az emberiség történetében valaha – leszámítva a kísérleti atomrobbantásokat. A kutatók azt is kimutatták, hogy több mint kétszer annyi radioaktív cézium került ki a légkörbe, mint amennyit eddig a japán hatóságok beismertek.

Noha az atomenergia hazai szószólói még mindig azzal igyekeznek megnyugtatni a közvéleményt, hogy a fukusimai reaktorok még a 9-es nagyságrendű földrengést is túlélték, s "csupán" a cunami tette tönkre a berendezést, egy tegnap közzétett tanulmány azt mutatja, hogy a reaktorok már a földrengés során megsérültek, és rögtön azután – még a cunami megérkezte előtt – jelentős mértékű radioaktív sugárzás került ki a levegőbe.

Bár már hónapokkal ezelőtt is többen felvetették, hogy a fukusimai reaktorok már jóval a cunami előtt, közvetlenül a földrengést követően megsérültek, eddig elsősorban csak külföldi lapok számoltak be erről. Most viszont már egy az Atmospheric Chemistry and Physics Discussions tudományos folyóiratban megjelent, a fukusimai balesetet követően a légkörbe került radioaktív sugárzást elemző tanulmány is megerősíti mindezt. A Norvégiai Légkörkutató Intézet munkatársa, Andreas Stohl vezetésével, európai és amerikai kutatók bevonásával készült tanulmányban kimutatták, hogy erős bizonyítékok vannak arra, hogy rögtön a földrengést követően jelentős mennyiségű radioaktív xenon-133 gáz jutott ki a légkörbe.

A kutatók azt is megállapították, hogy a fukusimai baleset következtében 16,7 millió terabequerel xenon-133 került ki a légkörbe, ami az emberiség történetében valaha is bekövetkezett legnagyobb mértékű radioaktív nemesgáz kibocsátás – leszámítva kísérleti nukleáris robbantásokat.

A tanulmány arra is kitér, hogy a fukusimai katasztrófát követően 35 800 terabequerel radioaktív cézium-137 került ki a légkörbe, ami több mint kétszerese annak, amit a japán hatóságok eddig beismertek. Ez a Csernobilban kibocsátott cézium-137 mennyiség 42%-a. És hát ne feledjük, a fukusimai Daicsi atomerőmű reaktorai még mindig folyamatosan bocsátják ki a radioaktív sugárzást, s nem lehet tudni, mikor ér véget a történet. Mindenesetre, a japán kormány becslései szerint a Fukusima-környéki területek még legalább két évig lakhatatlanok lesznek.

(Noha az MTI – és annak nyomán több hazai internetes lap – is beszámol erről a tanulmányról, arról érdekes módon egyetlen szót sem ír a közszolgálati hírcentrum, hogy már a cunami előtt radioaktív sugárzás került a légkörben, és a xenon-133 kibocsátás mértékéről is hallgatnak.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás