A rovat kizárólagos támogatója

A KÖVET Egyesület XVI. JóLétKérdések című konferenciáját a Hotel Gellértben rendezte, a környezetvédelem szerepéről, a felelősségvállalásról, a fenntarthatóságról, valamint annak emberi és pénzügyi vonatkozásairól. A rendezvényen adták át a Dr. Georg Winter életműdíjat, melyet Dr. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem rektor-helyettese vehetett át.

Dr. Georg Winter, a díj névadója a konferencia díszvendégeként emelte az esemény rangját. Megnyitó beszédében hangsúlyozta: „A környezeti menedzsment nem showbiznisz, hanem a teljes körű minőségirányítás sikeres és jövőközpontú módszere. A környezetbarát vállalatirányítás ellenőrző rendszerét érdemes volna állami kézbe adni, és minden minisztériumot és szintet a fenntarthatóság felé kellene kormányozni. Az embereknek rá kell ébredniük arra, hogy a világ minden állama egy magasabb rendnek, a Természetnek van alárendelve. Ennek területe a bioszféra, polgárai az élőlények összessége és ennek a hatalomnak az ereje valamennyi élő fejlődésében lakozik.”

„A gazdaságról a legtöbb ember azt gondolja, hogy az egy gép, aminek az a dolga, hogy minél több pénzt termeljen. A használati utasítást úgy hívják, hogy közgazdaságtan, a mérnököt pedig, hogy közgazdász. Szerintem a közgazdaságtan – eltorzult formájában, amit ökonomizmusnak nevezünk – sokkal inkább hasonlít egy vallási meggyőződéshez, amelynek szentháromsága a hatékonyság, a növekedés és a versenyképesség. Amíg le nem számolunk a bálványimádással, addig nem fogunk kijutni a válságból.” – emelte ki megnyitó beszédében Dr. Tóth Gergely, a KÖVET Egyesület főtitkára.

Dr. Kerekes Sándor kapta 2011-ben a Dr. Georg Winter életműdíjat

Dr. Kerekes Sándor 1971 óta, immár 40 éve dolgozik megszakítás nélkül a Közgazdaságtudományi Egyetemen. Nevéhez fűződik a BCE Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszékének megalapítása, melynek első tanszékvezetőjeként a fenntartható fejlődés egyetemi szintű oktatásának egyik meghatározó alakjává vált. Létrehozta a Tisztább Termelés Magyarországi Központját, majd a környezettudományi szak indítása érdekében megalakította az öt tanszéket átfogó Környezettudományi Intézetet, melynek jelenleg is igazgatója.

Jelentős hazai kutatásokat folytatott a környezetgazdaságtan, a környezeti menedzsment és Magyarország Európai Uniós csatlakozásának környezetpolitikai és környezetvédelmi szempontú vizsgálata témakörökben. Fontos szerepe volt annak kidolgozásában, hogy a vállalatgazdálkodásban milyen dimenziók mentén és módszerekkel lehet érvényesíteni a környezetvédelmi szempontokat.

Számos környezetgazdaságtani témájú szakkönyv, egyetemi jegyzet szerzője, hét szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának a tagja, 2003-tól az MTA doktora, 2010 júliusától az Egyetem nemzetközi és tudományos rektorhelyettese. A Magyar Akkreditációs Bizottság, az UNIDO Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Közgazdasági Társaság, a Magyar ENSZ Társaság tagja, megalakításától tagja az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak, melynek 2008-től az elnöke. 2000-től tagja az MTA elnöki környezetvédelmi bizottságának. Számos magas szintű tudományos és állami elismerés birtokosa. Meghívott előadóként rendszeresen megfordul a hazai és nemzetközi környezetvédelmi és fenntarthatósági eseményeken.

„Ada címet, bár nem kértem", kesergett kedvenc versemben az Epilógusban Arany János. Közel annyi idős volt akkor, mint én most. Kaptam címeket én is, soknak őszintén örültem. A most megkapott Winter díj mégis a legkedvesebbek közé tartozik majd, nem feltétlenül az indoklása miatt, hanem azért, mert ismerem és nagyra becsülöm Georg Wintert, akiről a díjat elnevezték, és ami legalább ilyen fontos, szeretem azokat az embereket is akik nekem ítélték a díjat 2011-ben. Ők azok, akik a KÖVET-et létrehozták és fenntarthatóvá tették. Köszönöm kedves barátaim.” – ezekkel a szavakkal köszönte meg Dr. Kerekes Sándor a díjat.

Kerekes Sándor a Dr. Georg Winter életműdíjas. Melette a névadó alapítóKerekes Sándor a Dr. Georg Winter életműdíjas. Melette a névadó alapítóDr. Kerekes Sándor életrajza

Dr. Kerekes Sándor 1948-ban Tatán született, nős, felesége dr. Kobjakov Zsuzsa, gyermekei: Márton, Antal és Sándor Bence. 1971-ben végzett az MKKE kémia-áruismeret tanári szakán, 1981-84 között a Plechanov Népgazdasági Egyetemen levelező aspiráns volt, 1984-ben szerzett közgazdasági kandidátusi fokozatot. 1994-ben a Harvard Business School felsővezetői kurzusán vett részt, majd három hónapot Chapell Hill-ben a Kenan Intézetben City Bank kutatóként töltött.

1971 óta megszakítás nélkül a Közgazdaságtudományi Egyetemen, illetve annak jogutódján, a BCE-n dolgozik. Az első húsz évben főleg áruismeretet és kémiai technológiát oktatott. 1986-ban nevezték ki tanszékvezetőnek, a Technológiai és Áruismereti tanszékre. Vezetésével a tanszék 1989-ben Környezetgazdaságtani és technológiai tanszékké alakult. 1994-től e tanszéken egyetemi tanár. 1994-97 között a Gazdálkodástudományi Kar dékánja volt. 1997-ben az UNIDO segítségével létrehozta a Tisztább Termelés Magyarországi Központját.

2000-ben megbízást kapott a BKÁE-n a Környezettudományi Intézet megalakítására a környezettudományi szak indítása érdekében. Az öt tanszéket átfogó Intézetnek jelenleg igazgatója. Tagja a CORVINUS gazdálkodástudományi PhD szakbizottságának, és vezetője a környezetgazdaságtan, környezeti menedzsment specializációnak. Tagja a CORVINUS Habilitációs Bizottságának és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaságtudományi Doktori Tanácsának. 1999-2001 között tagja volt a Környezettudományi Akkreditációs Bizottságnak.

1996-tól a Community of European Management Schools (CEMS) “Environmental dimensons of Business” Interfaculty Group alapítója és professzora. 1996-tól a CEMS Board igazgatósági tagja. 1990-től THE NATO SCHOOL (SHAPE) OBERAMMERGAU E&NBC Department meghívására évente 2-4 alkalommal vendégelőadó a NATO környezetvédelmi kurzusain. 2002-2006-ig ismét a Gazdálkodástudományi Kar dékánja, 2006-2009-ig a Corvinus School of Management MBA akadémiai igazgatója, 2008-2010-ig tudományos és oktatási rektorhelyettes, majd 2010 júliusától nemzetközi és tudományos rektorhelyettes.

Jelentősebb kitüntetések:
Oktatásügy Kiváló Dolgozója, 1978; Hevesi Gyula díj, SZVT, 1987; Magyar Köztársaság Kiskeresztje, 1997; Magyar Köztársaság Lovagkeresztje, 2002; Pázmány Péter felsőoktatási díj, 2003; Szilárd Leó ösztöndíj, 2008.

Publikációs listája 14 könyvet, 13 könyvfejezetet, 5 egyetemi jegyzetet, és több mint 120 szakmai folyóiratokban publikált cikket és tanulmányt tartalmaz. Hét szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának a tagja, és több nemzetközi szakmai konferencia meghívott, illetve rendszeres előadója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás