Hirdetés
greenfo/MTI

A legmagasabb jövedelműek erőteljesebb megadóztatását és ezen kívül a gazdagok számára egyfajta vagyonadó bevezetését sürgették tegnap véget ért kieli kongresszusukon a németországi Zöldek.

Az ellenzéki párt – amelyik a konzervatívok és a szociáldemokraták után a parlament harmadik legerősebb pártja – kongresszusi határozatában célul tűzte ki, hogy a 2013-as választásokon újra hatalomra kerüljön. A Zöldek a szociáldemokrata Gerhard Schröder kormányában 1998 és 2005 között a kisebbik koalíciós partner szerepét töltötték be.

Az idei esztendő első néhány hónapja a környezetvédelmet zászlajára tűző párt szárnyalásának időszaka volt. Mindezt mindenekelőtt az atomenergia, illetve az atomerőművekkel szembeni, több évtizedes következetes és határozott fellépésének köszönhette, továbbá ezzel összefüggésben a japán földrengés okozta fukusimai atomkatasztrófa közvetett hatásának. Az év első hónapjaiban az ellenzéki párt több tartományi parlamenti választáson is fényesen szerepelt, és Németország háború utáni történetében először – Baden-Württembergben – miniszterelnököt is adhatott.

Miután azonban a Merkel kancellár vezette konzervatív-liberális kormány a nyár folyamán az atomerőművek fokozatos bezárása mellett döntött, gyengült a Zöldek támogatottsága és megszűnt az említett fukusimai hatás. Mostani kongresszusán a párt mindezt erőteljesebb gazdasági, illetve pénzügyi arculattal és az államadósság csökkentése érdekében a leggazdagabbakat érintő terhek emelésének sürgetésével igyekezett ellensúlyozni. Ezért indítványozta, hogy a legmagasabb jövedelműek adóját a jelenlegi 42 százalékról 49 százalékra emeljék, javasolta továbbá, hogy ugyancsak a leggazdagabbak számára tíz évre egyfajta vagyonadót vezessenek be.
A párt élesen bírálta a kormány gazdasági, illetve pénzügyi politikáját, Merkel kancellárt és Sarkozy francia elnököt pedig azzal vádolta, hogy az euróválság megoldásának jegyében "végzetes" alkuk által jellemzett, másokat kirekesztő politikát folytat, amely ellentétes a demokráciával.

A legfrissebb felmérések szerint a Zöldek országos támogatottsága mintegy 15 százalékos. Amennyiben Németországban most választanának, egy szociáldemokrata-zöld kormány minden bizonnyal többséget szerezne. Az egyetlen alternatívát egy újabb nagykoalíció jelenthetné, hasonlóan Merkel kancellár első, konzervatív-szociáldemokrata kormányához.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás