Hirdetés

A  kaposvári gyalogos híd jelentős közpénzből “sufnituniggal” készült. Egy szakmaiságot teljesen nélkülöző megoldás jelentős káros környezeti hatással, a Zselici Csillagoségbolt-park közelében. A hídon sétáló személyek számára a cirkadián ritmust szabályozó hormon, a melatonin termelésének elnyomásáért felelős fénymennyiség ötszázszorosa annak, amit szabványos és megfelelően választott színű világítással elérhettek volna.

Az EFOP-3.6.2-16-2017-00014 azonosító számú „Nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén” című kutatási programhoz kapcsolódva a projekt kutatói vizsgálták azt, hogy a meglévő világítási berendezések miként járulnak hozzá a fényszennyezéshez.

A legkorszerűbb, tudományosan megalapozott mérési eljárásokkal és modellekkel vizsgálták, milyen hatása lehet a rosszul tervezett és kivitelezett világítási eszközöknek. Sajnos előfordulnak olyan létező rendszerek, amelyek „állatorvosi lóként” mutatják be az előforduló hibák többségét.

Dr. Kolláth Zoltán egyetemi tanár, a projekt szakmai irányítója a Magyar Elektrotechnikai Egyesület 67. Vándorgyűlésén, 2021. szeptember 23-án mutatta be azokat az eredményeket, amelyek legutóbbi vizsgálataikból születtek.
A „Megvalósult világítási berendezések utólagos hatásvizsgálata – esettanulmányok elszomorító eredményekkel” című előadásban hangsúlyozottan szerepelt a Kaposvári Esterházy-híd világítása. Azon kívül, hogy a jelenleg működő rendszer nem felel meg a káprázáskorlátozással kapcsolatos szabványoknak, beleértve a MÁV szabályozását, jelentős környezeti és egészségügyi kockázattal bír.

Kaposvári Esterházy-híd fényszennyezése. kép: swietelski

A legújabb tudományos modellek szerint a mért adatokból számolva, a hídon sétáló személyek számára a cirkadián ritmust szabályozó hormon, a melatonin termelésének elnyomásáért felelős fénymennyiség ötszázszorosa annak, amit szabványos és megfelelően választott színű világítással elérhettek volna. Ez azt jelenti, hogy a hídon késő este átsétáló gyalogosok szervezetében a nyugodt alváshoz szükséges hormonháztartás jó eséllyel nem alakul ki a következő éjszakán. A fényszennyezés ezen hatása nagy valószínűséggel kapcsolódik egyes daganatos megbetegedések kockázatának növekedéséhez.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Urbanek János díját a vándorgyűlésen adták át Kolláth Zoltánnak, a fényszennyezés kapcsán végzett munkájáért. Az Urbanek János díjat a MEE évente olyan tagjának adományozza, aki az egyesületi élet keretén belül a világítástechnika szakterületen kiemelkedő elméleti, vagy gyakorlati tevékenységet folytat, valamint aktívan részt vesz a területet gondozó szervezet tevékenységében.

Dr. Kolláth Zoltánék az illetékesekkel próbálták felvenni a kapcsolatot, de eredménytelen volt. Remélik nem egy baleset lesz az, ami már az ingerküszöb felé kerül.

Kapcsolódó cikk: Éjjeli tanórát lehetne tartani az Esterházy hídon – Negatív példaként mutatták be új hidunkat egy konferencián

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás